Predstavljen pilot projekt Greenway

U Zagrebačkom inovacijskom centru predstavljen je pilot projekt Greenway- državna biciklistička ruta broj 2. Riječ je o infrastrukturnom projektu gradnje biciklističke staze duge 121 kilometar koja prati tok rijeke Save od granice sa Slovenijom do Lijevog Dubrovčaka. Projekt provodi Grad Zagreba u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

Projekt Greenway obuhvaća gotovo cijeli dio Zagrebače županije, što će se uvelike odraziti na razvoj kontinentalnog turizma na ovom području. Izgradnja projekta vrijednog gotovo 123 milijuna kuna  podijeljena je u 9 faza, a ovim pilot projektom financira se peta faza trase od Arena centra do pješačko-biciklističkog mosta u dužini od 1.750 metara.

Od spomenutih  123 milijuna kuna - 85% financira Europska unija, a 15 posto zajednički plaćaju Grad Zagreb i Zagrebačka županija.

- Drago mi je što ćemo u partnerstvu s Zagrebačkom županijom omogućiti dolazak na posao biciklom mnogobrojnim stanovnicima županije koji rade na području Grada Zagreba, ali i što će Greenway koristiti mnogobrojni naši sugrađani za odlazak na izlete u zelenilo županije. Osim doprinosa održivom razvoju regije projekt će doprinijeti boljem poznavanju i povezivanju ljudi, a ne samo naših Uprava – izjavila je pročelnica Ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba Mirka Jozić.

- Zagrebačku županiju često zovemo “zelenim zagrebačkim prstenom”. Taj zeleni predznak, skladan suživot s prirodom i bogatstvo zelenih površina vrijedan je resurs na koji smo iznimno ponosni. Stoga je Zagrebačka županija ponosna na ovaj projekt koji će biciklističkom infrastrukturom uz rijeku Savu povezati i dodatno učvrstiti ionako neraskidive veze Zagreba i Zagrebačke županije – izjavio je ravnatelj Razvojne agencije Zagrebačke županije Stipo Velić nadodavši kako u svijetu ima oko 60 milijuna cikloturista, a od tih 20ak istražuje nove destinacije. Završetkom ovog projekta, ideja je da jedan dio njih završi i na našem području – poručio je Velić.