Proslavljen Dan općine Stupnik

U suradnji sa Županijom, u postupku ostvarenja su dva izuzetno bitna projekta za općinu Stupnik - gradnja osmogodišnje škole i rekonstrukcija županijske ceste u Ulici sv. Benedikta. Istaknuo je ovo načelnik Stupnika Bruno Perković za svečane sjednice Općinskoga vijeća održane u prigodi Dana općine i blagdana župe sv. Ivana Nepomuka.

„U prošloj godini obavljen je niz razgovora i konzultacija, očekujemo da će u prijedlog Županije o izmjeni Mreže škola biti uvršteno i osnivanje nove školske ustanove u Stupniku. Bio bi to prvi i najvažniji korak prema jedino ispravnom rješenju, novoj školskoj ustanovi za tristotinjak osnovnoškolske djece“, ustvrdio je Perković. Rekao je da Općina surađuje i s Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) u pripremi pilot projekta gradnje škola u sklopu projekta eCentral.

„REGEA je, za svoje osnivače, izradila dugoročne programe gradnje i rekonstrukcije zgrada javne namjene u kojima je javno-privatno partnerstvo prepoznato kao jedan od potencijalnih modela realizacije ukupnih potreba u školstvu, zdravstvu i infrastrukturi. Za općine i gardove uključene u projekt, REGEA je osigurala sto posto potrebnih sredstava za pripremu projekta gradnje osnovnih i srednjih škola“, rekao je Perković. Govoreći o rekonstrukciji Ulice sv. Benedikta (županijske ceste) rekao je da je Općina potpisala ugovor sa Županijskom upravom za ceste o sufinanciranju troškova projektiranja. Govorio je i o skorom završetku rekonstrukcije državne ceste u Gornjem Stupniku - Gornjostupničke ulice.

„Nakon dužeg čekanja dobili smo jednu od najljepših državnih cesta koja će, u svakom smislu, unaprijediti život u općini“, rekao je, dodavši da će se završetkom ove rekonstrukcije obnoviti i kolnički zastor u Gornjostupničkoj ulici, 'žili kucavici' tamošnje gospodarske zone.

„U skupini smo najrazvijenijih općina u RH. U 2019. rastu prihodi proračuna. Rezultat je to dobrog rada Vlade RH koja je pozitivnim ekonomskim rezultatima potaknula rast plaća, čije oporezivanje je glavni prihod općine“, rekao je Perković, dodavši da je pred realizacijom desetak gospodarskih investicija koje garantiraju, u narednim godinama, značajan rast proračuna Općine.

U ime Županije svečanoj sjednici Općinskoga vijeća prisustvovao je predsjednik Skupštine Damir Mikuljan. Rekao je da ova općina, prema onome što radi, može biti putokaz i drugim sredinama i da politika općinskoga vodstva ide ususret stvarnome životu i rješavanju egzistencijalnih potreba ljudi. I on je rekao da će djeca u Stupniku „dobiti školu kakvu zaslužuju“. Govorio je i o važnosti pripreme projekata kojima se mogu povući europska sredstva. „Ovakvi projekti garancija su da će se dodatno podići standard življenja“, rekao je Mikuljan.

U ime predsjednika Vlade RH prisutnima se obratio gradonačelnik Velike Gorice i saborski zastupnik Dražen Barišić.

Na sjednicI su uručena i općinska priznanja. Ovogodišnji laureati su Josipa Bilić, Zoran Jakunić, Ivan Horvat i vatrogasci DVD-a Stupnik.