Županija proslavila Dan Europe

Središnjim događajem u Svetoj Nedelji, Zagrebačka županija obilježila je Dan Europe - 9. svibnja. Čini to već 15 godina.

Središnja tema ovogodišnjega obilježavanja Dana Europe, kao i Europskoga tjedna u Zagrebačkoj županiji bila je energetska obnova.

„Županija, kao i Grad Sveta Nedelja vrlo su uspješni u povlačenju sredstava iz EU fondova za energetsku obnovu zgrada javne namjene. Trenutno se na području Svete Nedelje energetski obnavljaju zgrade dviju škola (matična u Svetoj Nedelji i područna u Kerestincu), gdje vlastito učešće zajedno osiguravaju Grad i Županija, a pred početkom je i provedba projekta energetske obnove područne škole u Rakovom Potoku (sastavnom dijelu OŠ Sveta Nedelja), gdje vlastito učešće u cijelosti osigurava Županija“, podsjetila je zamjenica župana Nadica Žužak.

 Velimir Kokot, pročelnik Županije za fondove EU, regionalnu i međunarodnu suradnju, rekao je da se proslavom Dana Europe, odnosno Europskim tjednom u Zagrebačkoj županiji, želi ukazati na sve prilike i mogućnosti koje Europa nudi, kako građanima, tako i pravnim osobama i institucijama.

„Želimo ukazati na sve izazove s kojima se susrećemo u obavljanju naših poslova. Zagrebačka županija postaje 'veliko gradilište' po pitanju energetskih obnova. Lani je krenula energetska obnova zgrada ispostava Doma zdravlja, a ove je počela i energetska obnova škola. Ukupna vrijednost energetske obnove tri ispostave Doma zdravlja i sedam škola iznosi 85,6 milijuna kuna“, rekao je Kokot.

Prisutne je uvodno pozdravio gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec.

U panel-raspravi „Energetska učinkovitost u javnom i privatnom sektoru“, uz zamjenicu župana Nadicu Žužak, sudjelovali su zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Davor Nađi, župan Občine Škofljica (Slovenija) Ivan Jordan, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš, voditeljica Službe za pripremu poziva i provedbu EU projekata javnih zgrada u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Olja Milošević, menadžer za upravljanje objektima u tvrtki Genera Hrvoje Bartovčak i Zlatko Sahalović iz Hrvatske udruge poslodavaca. Govorilo se o izazovima u energetskoj obnovi javnih i stambenih zgrada, kao i o izazovima u projektima energetske učinkovitosti, o modelima provedbe projekata energetske obnove u Sloveniji, o mjerama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u financijskom razdoblju 2021.-2027., projektima energetske učinkovitosti tvrtke Genera, provedbi projekta „Newlight“ na području Svete Nedelje, kao i projektima energetske učinkovitosti, s naglaskom na energetsku obnovu zgrada javne namjene koje provodi Zagrebačka županija.

Nakon panel-rasprave održan je kulturno-zabavni program, a svoje su proizvode predstavili svetonedeljski OPG-ovi i udruge. Uz učenike OŠ „Vladimir Deščak“ i OŠ Sveta Nedelja, u programu su sudjelovali članice Twirling-mažoret kluba Sveta Nedelja („Mrvice“) i Udruge Balans Code („Zlatne balansice“, „Zvjezdice“ i „Mašnice“). Gosti su razgledali i izložbu učeničkih radova - slike znamenitosti i obilježja europskih gradova, a program je završio koncertom „Begina“.