Otvorena izložba „Navik on živi ki zgine pošteno...“

U prigodi 100. obljetnice prijenosa posmrtnih ostataka Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana iz Bečkog Novog Mjesta u Zagreb, u Zagrebačku katedralu, u Muzeju Svetog Ivana Zeline otvorena je izložba „Navik on živi ki zgine pošteno...“. Nizom fotografija prikazan je trenutak ekshumacije posmrtnih ostataka Zrinskog i Frankopana te njihov prijenos u domovinu i doček u Zagrebu - 30. travnja 1919. godine.

Izložba je postavljena u suradnji s Družbom Braća Hrvatskog Zmaja, koja je 1907. i inicirala iskapanje posmrtnih ostataka dvaju hrvatskih velikana, njihov privremeni ukop u novi grob, te naposljetku - 1909. i prijenos u domovinu. Izložbu je otvorio predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan.

„Fascinantno je na fotografijama vidjeti 100.000 ljudi koji dočekuju posmrtne ostatke Zrinskog i Frankopana. Taj čin šalje jasnu poruku da kada tijelo umire ne umire i duh. A upravo taj hrvatski duh za slobodom trajao je od vremena njihova pogubljenja do današnjih dana, kada je ostvaren san o hrvatskoj slobodi“, rekao je Mikuljan, zahvalivši Muzeju i Družbi Braća Hrvatskog Zmaja što ovakvom izložbom ne dozvoljavaju da se „na naše kolektivno povijesno pamćenje nadvije koprena zaborava“. „Tradiciju moramo čuvati, a baštinu ne skrivati“, rekao je Mikuljan.

U ime Družbe Braća Hrvatskog Zmaja, prisutnima se obratio Anđel Miloš koji je najavio središnje obilježavanje 100. godišnjice povratka posmrtnih ostataka Zrinskog i Frankopana u Hrvatsku, u utorak - 30. travnja ispred zgrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te u zagrebačkoj katedrali.

Rekao je i da je Družba pokrenula u Hrvatskom saboru inicijativu za amnestijom i rehabilitacijom Zrinskog i Frankopana kako bi se napokon s njihova imena skinuo sramotni žig navodnih veleizdajnika, urotnika i zločinaca, a što je utvrdio austrijski sud u svojim presudama.

Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan pogubljeni su 30. travnja 1671. godine. Imovina im je opljačkana i uništena pa je to bio i kraj ovih obitelji koje su dale brojne državnike i političare u najtežim stoljećima hrvatske opstojnosti.