Jačanje suradnje s Tiranskim okrugom u Republici Albaniji

Višegodišnja suradnja Zagrebačke županije i Tiranskog okruga u Republici Albaniji dodatno će se unaprijediti potpisivanjem sporazuma o prijateljstvu i suradnji. O tome su danas, za posjeta albanskoga izaslanstva Županiji, razgovarali predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan, sa suradnicima, i predsjednik Tiranskog okruga Aldrin Dalipi.

„Imamo dobre odnose, no sada treba ići u fazu njihova konkretiziranja. Naš smjer je zajednički, europski. Imamo jedni drugima što dati, stoga očekujemo da predsjednik Mikuljan, koji je i počasni građanin Tiranskog okruga, uskoro dođe u Tiranu i potpiše sporazum“, rekao je Dalipi, dodavši da Hrvatska ima veliko iskustvo u europskim integracijama, a Albanija ima potrebu za takvim iskustvom.

„Također, vjerujem da ćete nas identificirati kao partnera u europskim projektima“, rekao je Dalipi naglasivši da je došlo vrijeme da se dvije regije fokusiraju na „ekonomski pravac“ i povezivanje građana na polju kulture. Fate Velaj, zastupnik u parlamentu Albanije, naglasio je da se tamo gdje postoji želja uvijek nađe i put. Uz njih dvojicu, u albanskome izaslanstvu bio je i veleposlanik ove zemlje u Republici Hrvatskoj Riza Poda.

Predsjednik Mikuljan je rekao da su Hrvatska i Albanija potpisale sve međudržavne ugovore i da je sada na regionalnim i lokalnim razinama unapređenje suradnje.

„Ponudili smo albanskim prijateljima naša znanja i sposobnosti, kompetencije i vještine u pristupanju europskim integracijama. Prije svega, želja nam je uspostaviti još bolju kulturnu, ali i gospodarsku suradnju. Albanija je zemlja u kojoj se poduzetništvo intenzivno razvija. U njoj posluju brojne strane kompanije pa mislim da je došlo vrijeme da i hrvatske tvrtke tamo nađu svoje mjesto“, rekao je Mikuljan.

Uz njega, u izaslanstvu Županije bili su potpredsjednik Skupštine Zvonko Kunić, predsjednik Skupštinskog odbora za međužupanijsku i međunarodnu suradnju Vlado Horina i član Skupštine te predsjednik županijske Koordinacije za ljudska prava i član Skupštine Rudolf Vujević. Prisutni su bili i predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Zagrebačke županije Adem Zenuni i predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Velike Gorice Memetali Zenuni.