Proslavljen Dan Obrtničke komore Zagreb

Zdenko Šember, vinar s Plešivice, član Udruženja obrtnika grada Jastrebarskoga, i Rudolf Puntarić, elektromehaničar, član Udruženja obrtnika grada Zagreba, dobitnici su najvišega priznanja Obrtničke komore Zagreb (OKZ) - Zlatne statue. Primili su je, za postignute uspjehe u obrtništvu, u prigodi 24. obljetnice OKZ-a.

Za izuzetan doprinos razvoju institucija obrtničkoga komorskog sustava te suradnju s institucijama lokalne i regionalne samouprave, kao i promidžbu obrtništva, Zlatnu plaketu OKZ-a primili su, uz ostale, Miroslav Stančerić iz Udruženja obrtnika Dugo Selo i Miljenko Tikveš iz Udruženja obrtnika Samobor. Nagrađene su i žene obrtnice, među njima Marina Kršek iz UO Velika Gorica, Liljana Riđan iz UO Sveti Ivan Zelina i Darija Ferlak Đuričić iz UO Dugo Selo. Za dugogodišnju promidžbu obrtništva čime su doprinijeli i njegovu razvoju, Zlatnu diplomu OKZ-a primio je, uz kolege iz grada Zagreba, i Dražen Pavek iz UO Jastrebarsko, a Srebrnu diplomu, za doprinos razvoju komorskog sustava i promociju obrtništva, Miljenka Mihalić iz UO Ivanić-Grad i Boris Kralj iz UO Samobor. Priznanje Mlada obrtnica primila je Ana Živković iz UO Ivanić-Grad. Za značajan doprinos razvoju, zaštiti i promicanju obrtništva, Zlatni krug OKZ-a s pisanim priznanjem dodijeljen je, uz ostale, Zagrebačkoj županiji, gradonačelniku Svete Nedelje Dariu Zurovcu, gradonačelniku Dugog Sela Nenadu Panianu, voditeljici Ureda za poduzetništvo Grada Velike Gorice Đurđi Munđer Rožić i OŠ Antuna Augustinčića iz Zaprešića.

Svečanoj sjednici Skupštine OKZ-a, uz ostale, prisustvovali su zamjenica župana Nadica Žužak i predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan.

Čestitavši svima koji su tijekom protekle 24 godine razvijali komorski sustav, zamjenica Žužak je rekla da je ponosna što broj obrtnika u Zagrebačkoj županiji raste. Lani je, u odnosu na 2017., bilo šest posto više obrta.

„Vjerujem da su tome doprinijele i naše potpore koje dodjeljujemo kroz natječaje. Lani smo isplatili rekordan iznos potpora, gotovo 9 milijuna kuna“, rekla je zamjenica Žužak. Predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan rekao je da sve javne politike trebaju biti usmjerene na samo jednu stvar - vratiti na lice obrtnika vedrinu i osmjeh.

„Vedrina znači odsustvo bilo kakve bojazni za budućnost. Tome moramo biti fokusirani i posvećeni“, rekao je Mikuljan.

U ime Vlade RH prisutnima se obratila pomoćnica ministra gospodarstva Ana Mandac.

Uvodno, obrtnike je pozdravio njihov predsjednik Mirza Šabić.

„Na našu sreću - rastemo! Nakon osam godina imamo porast članstva i prešli smo magičnu brojku od 20.000 članova Obrtničke komore Zagreb. Prvenstvena zadaća nam je povezati obrazovanje i gospodarstvo i privući što više mladih ljudi koji će upisati srednje strukovne škole. Dijete koje završi obrtničku školu ima kruh u rukama, ima sigurnost, a onda se treba dalje obrazovati“, rekao je Šabić, dodavši da, iako je najveći problem nedostatak radne snage u svim strukama, obrtnici ostaju najžilaviji dio društva.

„Koliko god je teško ne odlazimo iz države“, rekao je.