U tijeku je energetska obnova PŠ Kerestinec

U tijeku je energetska obnova Područne škole Kerestinec koja obuhvaća izvedbu toplinske fasade, ugradnju vanjske aluminijske stolarije, zamjenu postojećeg sustava rasvjete LED tehnologijom, rekonstrukciju radijatorskoga grijanja i prenamjenu kotlovnice s lož ulja na plinsko grijanje. Vrijednost investicije je 2,75 milijuna kuna. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) osigurano je bespovratnih 846.853 kune, dok su ostatak, svaki po 954.869 kuna, osigurali Zagrebačka županija i Grad Sveta Nedelja.

„Ovo je samo jedan od projekata energetske obnove škola na području županije, čijom će se realizacijom osigurati značajna ušteda energenata“, na početnoj konferenciji projekta „Energetska obnova zgrade Područne škole Kerestinec“ rekla je zamjenica župana Nadica Žužak. Podsjetila je također da je Županija za energetsku obnovu prijavila pet školskih objekata, ukupne vrijednosti 63,4 milijuna kuna. Za tri projekta, rekla je, već je dobivena odluka o sufinanciranju europskim sredstvima (zgrade velikogoričkih srednjih škola, SŠ Vrbovec i PŠ Rakov Potok).

„Kada govorimo o energetskoj obnovi javnih zgrada, treba reći da su završili radovi na energetskoj obnovi ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije u Vrbovcu, u tijeku je obnova ispostave u Jastrebarskom, a pred raspisivanjem je natječaj za energetsku obnovu ispostave Doma zdravlja u Zaprešiću“, rekla je zamjenica Žužak.

Područnu školu u Kerestincu, u pet razrednih odjela, polazi 113 učenika od prvog do četvrtog razreda. Zgrada škole sagrađena je 1970 godine.

„Od tada do danas na školi su se izvodili manji građevinski radovi, a ovo je sada prva 'velika' obnova“, rekla je Anica Magdalenić, ravnateljica OŠ Sveta Nedelja, čiji je sastavni dio i PŠ Kerestinec. Obnova škole, dodala je, trebala bi završiti krajem rujna. Osim njezine energetske obnove, u školi će se urediti i podovi, u svaku će se učionicu ugraditi umivaonik, rekonstruirat će se sanitarni čvorovi, a učionice će dobiti i klima uređaje.

 „Ovo je prvi veći projekt za kojega smo povukli sredstva iz EU fondova. On je svojevrsni okidač za nastavak povlačenja europskoga novca. Pokazali smo da to možemo i sada idemo dalje“, komentirao je gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec.