Zagrebačkoj županiji ponovno odobrena bespovratna EU sredstva

Kreće 13,7 milijuna kuna vrijedna obnova SŠ Vrbovec

Zagrebačkoj županiji ponovno su odobrena bespovratna EU sredstva za energetsku obnovu škola. Nakon 15,1 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava za obnovu Srednje škole u Velikoj Gorici, odobreno je novih 6,2 milijuna kuna za obnovu Srednje škole Vrbovec. Za vrbovečku školu Zagrebačka županija osigurala je preostalih 7,5 milijuna kuna, a početak radova na ovoj 13,7 milijuna kuna vrijednoj investiciji očekuje se početkom lipnja.

Podsjetimo, Zagrebačka županija je na Poziv na dostavu projektnih prijedloga Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora u rujnu prošle godine podnijela prijave za 5 projektnih prijedloga ukupne vrijednosti 63,4 milijuna kuna. Od Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Županija je početkom veljače ove godine dobila Odluku o financiranju energetske obnove zgrade i sportske dvorane SŠ Velika Gorica, a sada je istu Odluku dobila i za Srednju školu Vrbovec. Maksimalan iznos EU potpore očekuje se i za projekte energetske obnove OŠ Đuro Deželić te OŠ Stjepan Basariček u Ivanić-Gradu kao i Područne škole Rakov Potok (OŠ Sveta Nedelja).

Projekt energetske obnove SŠ Vrbovec sadržava kombinaciju građevinskih, strojarskih i elektrotehničkih radova, koji će rezultirati korištenjem obnovljivih izvora energije i velikim uštedama energenata uz optimalno ulaganje. Uz ostvarene financijske koristi uštedom energenata, smanjenje emisija CO2, omogućit će se kvalitetnije provođenje djelatnosti odgoja i obrazovanja, povećat će se kvaliteta boravka učenicima, djelatnicima i ostalim korisnicima te značajno doprinijeti očuvanju okoliša smanjenjem štetnih stakleničkih plinova. Kombinacijom navedenih mjera energetske učinkovitosti cijela zgrada škole i sportske dvorane će iz trenutnog energetskog razreda D prijeći u B razred, dok će se, primjerice, godišnja emisija CO2 smanjiti za čak 80 posto!

„Ova godina u dijelu kapitalne izgradnje bit će fokusirana na energetske obnove škola i domova zdravlja uz bespovratna EU sredstva. Za škole smo osigurali 33,6 milijuna vlastitih sredstava, a za domove zdravlja 5,4 milijuna kuna. Velik trud je uložen u pripremu dokumentacije i vjerujem da ćemo uskoro dobiti nove odluke o bespovratnim sredstvima“, izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te dodao da Zagrebačka županija očekuje i otvaranje Fonda za sufinanciranje projekata na lokalnoj i regionalnoj razini s ciljem dodatnog smanjenja vlastitog sufinanciranja svih projekata.

Prethodno navedeni Poziv pokrenut je u okviru Prioritetne osi 4 „Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije“, Specifičnog cilja 4c1 „Smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora“ Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020“, financiranog sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova.

Pripremu projektne dokumentacije i prijavu projekta obnove kako Srednje škole Vrbovec tako i preostalih projekata u suradnji su izradili Upravni odjel za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju, Upravni odjel za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu te Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske.