Sastanak poljoprivrednih proizvođača i predstavnika Podravke

O mogućoj suradnji Podravke s braniteljima, vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, i braniteljskim zadrugama razgovaralo se za sastanka koji je, posredstvom Zagrebačke županije, održan u Distributivnom centru za voće i povrće.

Razgovaralo se o mogućoj proizvodnji i plasmanu žitarica, voća i povrća, temeljem sporazuma kojega su 2017. potpisali Podravka i Ministarstvo hrvatskih branitelja.

- Čekali smo dugi niz godina kako bismo uključili branitelje u gospodarske tijekove, a ovo je jedan od njih. Lani je Podravka od branitelja i braniteljskih zadruga otkupila oko 535 tona voća i povrća i oko 4000 tona žitarica. Očekujemo da ove godine ove brojke budu i veće - rekao je Zvonko Beljo, koordinator provedbe sporazuma Ministarstva i Podravke.

Podravka u ovoj godini, rečeno je, planira otkupiti 7720 tona povrća, 1150 tona voća i 60.000 tona žitarica.

- Želimo zainteresirati proizvođače za suradnju. Otkupljujemo industrijsko voće i povrće, za daljnju preradu, a područje Zagrebačke županije nam je interesantno jer je blizu Koprivnice - rekao je Zdravko Dimač, direktor Podravkina sektora Poljoprivreda, dodavši da su Podravka i poljoprivredni proizvođači upućeni jedni na druge. Pohvalio je koncept Distributivnog centra za voće i povrće rekavši da je on izvanredan primjer suradnje Županije i poljoprivrednih proizvođača.

- Jedino organizirano, i preko zadruga, možete biti ozbiljan partner trgovačkim lancima, ali i hotelima, koji svoje goste hrane uvoznim prehrambenim proizvodima. Hrvatska ima tolike mogućnosti, samo se trebamo dobro organizirati! - rekao je Dimač.

Josip Kraljičković, pročelnik za poljoprivredu Zagrebačke županije, rekao je da je sastanak održan u Distributivnom centru kako bi se i Podravci  i poljoprivrednim proizvođačima poslala poruka da Centar ima odličnu infrastrukturu i da jednima i drugima može biti partner.

- Nama je zadaća, kao regionalnoj upravi, otvarati prilike i mogućnosti Distributivnom centru. Istina, na našem području moramo proizvoditi visokovrijedne i 'skupe' proizvode, ali uvijek ima i industrijskih i ovo je prilika da se njihovim proizvođačima otvori mogućnost da prodaju svoje proizvode i sigurno ih naplate - rekao je Kraljičković.

S radom Distributivnog centra prisutne je upoznao njegov direktor Hrvoje Bunjevac.

Prezentacija o suradnji Podravke s braniteljskim zadrugama i OPG-ima u 2019. godine dostupna je ovdje.