Predstavljena knjiga „Češki Hrvati“

Marijan Lipovac i Franjo Vondraček, predstavnik češke nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji, autori su knjige „Češki Hrvati“. Promovirana je u Češkom domu u Zagrebu. Predgovor je napisao predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan. Knjiga govori o „hrvatskim tragovima u Češkoj“.

„Knjiga je sveobuhvatni prikaz hrvatsko-čeških odnosa, prva na tom tragu. U njoj pišemo o Hrvatima koji su u Češkoj završili studij, koji su u njoj živjeli, o 'hrvatskim zetovima' u Pragu i današnjim intelektualcima, Hrvatima koji u Češkoj žive i stvaraju“, ispričao je Franjo Vondraček, dodavši da su Česi ostavili puno veći trag u hrvatskoj povijesti, i u tehnološkom i u intelektualnom smislu, dok su Hrvati u Češku uglavnom odlazili na školovanje. 

Marijan Lipovac kaže da je knjiga ispunila prazninu u hrvatskoj publicistici i otvorila nove teme koje se mogu istraživati, poput prikaza Praga u djelima hrvatskih književnika.

„Postoji puno knjiga koje se bave Česima u Hrvatskoj, no ovo je prva o Hrvatima u Češkoj“, rekao je.

Predsjednik Skupštine Damir Mikuljan u predgovoru knjige kaže da ona predstavlja temelj u istraživanju kulturnih, gospodarskih i političkih utjecaja formiranih djelovanjem pripadnika hrvatskog naroda na češkom tlu.

„Ova knjiga potvrđuje već pomalo zaboravljenu tezu da se ulaskom u Europsku uniju Hrvatska 'vratila kući'. Kada se paralelno čitaju radovi Lipovca i Vondračeka o hrvatskim Česima i o češkim Hrvatima potpuno je jasno da nam je povijest u mnogočemu bila slična i zajednička. Iako začete u prošlosti, najbolje stranice suradnje Hrvata i Čeha još nisu ispisane. One ostaju na nama“, rekao je Mikuljan.

Uz autore, knjigu su predstavili Zoran Grijak s Hrvatskog instituta za povijest i Damir Agičić sa zagrebačkoga Filozofskog fakulteta. Prigodni glazbeni program izveli su članovi Češke besede Zagrebačke županije.