Vincekovo u trsju osamdeset i osmogodišnjega Franje Novaka

Svaki 'pravi' vinogradar koji drži do svoga trsja pohodio ga je na blagdan sv. Vinka. I simbolično ga orezao! I zalio 'starim' vinom. I objesio o najdraži mu trs kobasice...

Marijagorički vinogradari i vinari, okupljeni oko Udruge „Trsje“, blagoslov sv. Vinka, mučenika, zazvali su u vinogradu svoga najstarijeg člana - osamdesetosmogodišnjega Franje Novaka. Potom su pajdaši koji obdelavaju trsje položili prisegu. Obvezali su se 'se posle oko loze vinske zbaviti fletno, z voljom i na vreme'. Do Jožefova lozu o(b)rezati, do Đurđeva lozu povezati, do Sofije gorice okopati, do Ivanja tri puta pošpricati, za Bartolovo klopoca postaviti, za 'Malu mešu' grozdje pribrati, za Miholje grozdje pobrati, za Lukovo poslušati mošteka jel se primiril, za Martinje mošteka pokrstiti, a za Vincekovo se to ponoviti.

Udruga vinogradara i vinara marijagoričkoga kraja „Trsje“ ima stotinjak članova. Vino proizvode, uglavnom, za vlastite potrebe.

„Od kada smo, prije deset godina, osnovali udrugu naši su članovi posadili preko 50.000 trsova. Svi smo krenuli iz hobija, a sada to, za neke, postaje i ozbiljan posao“, komentirao je Mario Pušić, predsjednik Udruge. U vinogradima njezinih članova uzgaja se rajnski rizling, kraljevina, chardonnay, sivi i bijeli pinot, frankovka, zeleni silvanac...

Proslavi Vincekova u Mariji Gorici u ime župana Stjepana Kožića prisustvovao je pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković.

„Ni grožđa ni vina nema bez puno rada, ali ni bez znanja, učenja i prihvaćanja novoga. Županija želi pomoći svima koji od vina žele živjeti. Mjere za poticanje poljoprivrede u ovoj godini su pripremljene i uskoro kreću natječaji“, rekao je Kraljičković.