U Rugvici otvoren novouređeni trg i otkrivena bista dr. Franje Tuđmana

Na novouređenom Trgu dr. Franje Tuđmana u Rugvici otkrivena je spomen bista prvoga hrvatskog predsjednika. Rad akademskog kipara Ante Jurkića, spomen bistu dr. Franje Tuđmana zajedno su otkrili predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, izaslanica premijera i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac i saborski zastupnik i načelnik Rugvice Mato Čičak. Svečanosti je prisustvovao i župan Stjepan Kožić.

„Ovim spomenikom žitelji Rugvice na dostojan način odaju počast i vrednuju djelovanje prvoga hrvatskog predsjednika i njegovu političku ostavštinu, toliko bitnu za hrvatski narod i državu. Ovakvi spomenici predstavljaju i simbol hrvatske slobode u koju nas je dr. Tuđman poveo. U povijesnim trenucima bio je na čelu hrvatskoga naroda i ostvario njegov san, koji je teško izboren jer su za mir i slobodu pali mnogi životi hrvatskih branitelja“, rekao je predsjednik Sabora.

U uređenje Trga, ispred općinske zgrade, uloženo je tijekom 2017. i 2018. više od 1,8 milijuna kuna, od čega je kroz natječaj Ministarstva regionalnog razvoja osigurano bespovratnih 850.000 kuna.

Načelnik Rugvice Mato Čičak vjeruje da će novouređeni trg postati mjesto okupljanja svih mještana.

„Puno smo toga napravili kako bi naša općina bila po mjeri svih stanovnika. Općina obitelji, djece, ali i obrtnika i poduzetnika i svakako općina investitora. Nastavljamo mukotrpno raditi, kako bi se Rugvica neprestano razvijala i kako bi na taj način svi mještani imali priliku stvoriti kvalitetan i perspektivan život i bolju budućnost“, rekao je Čičak, zahvalivši Zagrebačkoj županiji i županu Stjepanu Kožiću na pomoći kod uređenja općinske zgrade. Župan Kožić u svom je govoru rekao da je ime dr. Franje Tuđmana utkano u temelje hrvatske države.

„Njegova energija, odlučnost, vizija i ljubav prema domovini odlike su po kojima ga i danas pamtimo i zbog čega mu zahvaljujemo“, rekao je župan.