Stručni skup „Alkohol i mladi“

U prigodi Mjeseca borbe protiv ovisnosti (15. studeni - 15. prosinca), Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe droga Zagrebačke županije u suradnji sa županijskim Zavodom za javno zdravstvo organizirao je u Zaprešiću stručni skup „Alkohol i mladi“.

Predavači su bili Anto Orešković, voditelj Odjela za alkoholizam i druge ovisnosti Psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“ („Alkohol i mladi - uzroci i posljedice“) i Sanja Mikulić, zamjenica ravnatelja Ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade RH („Alkohol i mladi - stanje u Hrvatskoj i Europi“).

Uvodno je o rezultatima istraživanja o konzumaciji alkohola, nedavno provedenim u Zaprešiću, govorila Sandra Sabol Valenčak, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 320 učenika šestih i osmih razreda osnovnih škola i drugih i četvrtih SŠ „Ban Josip Jelačić“.

Rezultati su pokazali, rekla je pročelnica, da je 75 posto učenika barem jednom u životu konzumiralo pivo, vino ili žestoko piće, a 27 posto ispitanika je u dva tjedna prije ispunjavanja upitnika popilo pet ili više alkoholnih pića uzastopno. Istraživanje je ukazalo i na laku dostupnost alkoholnih pića maloljetnicima.

Tvrtko Pervan, moderator skupa, ujedno voditelj Odjela za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti u Zavodu za javno zdravstvo Zagrebačke županije, rekao da je Zavod naišao na iznenađujući otpor roditelja prilikom provođenja skrininga mentalnog zdravlja učenika prvih razreda zaprešićke srednje škole.

„Dobar dio roditelja nije nam dao suglasnost da provedemo skrining s ciljem otkrivanja rizičnog ponašanja među učenicima, a dio njih je burno reagirao kada smo posumnjali na rizično ponašanje njihove djece“, rekao je Pervan.

Sudionike Stručnoga skupa pozdravila je i Nadica Žužak, zamjenica župana i predsjednica županijskoga Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga, rekavši da je alkohol u našim sredinama, na žalost, društveno prihvatljiv.

„Samo zajedničkim akcijama možemo utjecati da se problem alkohola kod mladih dodatno osvijesti“, rekla je zamjenica.