Božićna izložba radova učeničkih zadruga

U prostorijama Županije održana je tradicionalna božićna izložba radova učeničkih zadruga.

Zadrugari su pokazali bogatstvo ukrasnih i uporabnih predmeta, a zajedno sa svojom zamjenicom Nadicom Žužak i suradnicima obišao ih je i župan Stjepan Kožić.

„Predmeti koje ovdje vidimo su iz godine u godinu raznovrsniji i lijepo je vidjeti da djeca uz obavezno obrazovanje usvajaju nove vještine i znanja“, rekao je Kožić.

„Važnu ulogu pritom imaju mentori naših zadrugara koji ih usmjeravaju da budu još kreativniji, pokazuju im nove tehnike i tehnologije, ali ih prije svega uče odgovornosti, radu, disciplini – vrijednostima za cijeli život“, naglasio je Kožić i pohvalio njihovu želju za razmjenom znanja s drugim zadrugama putem međužupanijske i međunarodne suradnje.

Na području županije registrirano je 35 učeničkih zadruga u koje je uključeno oko 3 tisuće učenika, a za njihov je rad Županija u idućoj godini osigurala 140 tisuća kuna.

Upravo s ciljem nastavka međunarodne suradnje zadrugara, zamjenica župana Nadica Žužak održala je sastanak sa Stanislavom Stantić Prćić, ravnateljicom Osnovne škole „Matija Gubec“ iz Tavankuta (Vojvodina), s kojom Zagrebačka županija ima dugogodišnju suradnju.

Naime, suradnja s iseljenim Hrvatima u Vojvodini započela je 2012. godine te je otada realiziran čitav niz projekata koji su za cilj imali unapređenje standarda učenika Osnovne škole „Matija Gubec“. Jednom takvom akcijom prikupljeno je preko 3.500 naslova za obnovu školske knjižnice, a kontinuirano se radi i na suradnji učeničkih zadruga.

„Naš najveći problem je nedostatak financijskih sredstava što ograničava našoj djeci mogućnost da putuju i produbljuju svoju identitetsku povezanost s domovinom Hrvatskom“, rekla je Stantić Prćić.

Sastanku su nazočili i Jure Mišković, ravnatelj Osnovne škole „Stjepan Radić“ iz Božjakovine, i Zlatko Hasan, ravnatelj Osnovne škole Milke Trnine iz Križa, s kojima ova škola iz Vojvodine također ima dugotrajnu i uzajamnu suradnju.