Nacionalna razvojna strategija do 2030.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije organiziralo je u Zaprešiću (u prostoru Duhovno-obrazovnog centra Marijin dvor - Lužnica) razvojni forum u sklopu procesa izrade Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine (NRS).

Čelnici županija i razvojnih agencija upoznati su s dosadašnjim tijekom izrade NRS-a, prijedlogom strateških ciljeva i pokazatelja učinka za teritorijalni razvoj RH. O tome je govorila Ana Odak, pomoćnica ministrice regionalnoga razvoja, dok je izlaganje „Teritorijalni razvoj - Globalni trendovi i smjernice za RH“ održao Somik V. Lall, voditelj tima Svjetske banke za teritorijalni razvoj.

„Razvojni forumi su prilika da regionalna razina iznese svoje mišljenje na prijedlog NRS-a, da da svoje inpute i prijedloge. Želimo uravnoteženo razvijati Hrvatsku, na najbolji način iskoristiti sve njezine potencijale“, rekao je Velimir Žunac, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja. U ime Zagrebačke županije forumu je prisustvovao župan Stjepan Kožić.

„Razvojna strategija do 2030., s primjenom od 2021., u konačnici bi trebala biti finalni dokument koji će služiti kao priprema za povlačenje europskih sredstava. Jedan od ciljeva strategije trebao bi biti i povećanje zaposlenosti u RH, kako bi se smanjio odlazak mladih iz države. To je, čini mi se, najbitnije“, rekao je župan. Podsjetio je da podaci Državnog zavoda za statistiku govore da je na području Zagrebačke županije u 2017. zabilježen najveći rast zaposlenosti - za 6,8 posto, a tijekom zadnjih pet godina on iznosi 23,5 posto.

„Prva županija do nas ima rast od 12,8 posto, što je gotovo duplo manje. Nadam se da ćemo taj tempo držati i dalje“, rekao je župan.

Sudionike foruma uvodno je pozdravio i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, rekavši da Hrvatska nije bogata koliko je bogat Zagreb, već onoliko koliko je razvijen i bogat svaki njezin dio.

„Aktualna Vlada dala je hrvatskim regijama poseban dignitet kroz poreznu politiku. Preko 2 milijarde kuna više ostalo je ove godine u proračunima općina, gradova, županija. To je dokaz da Vlada u prvi plan stavlja razvoj regija“, rekao je Turk.