„Obiteljski dom - moj drugi dom“

Kako bi još sadržajnije unaprijedila suradnju s obiteljskim domovima, Županija je organizirala tribinu „Obiteljski domovi na području Zagrebačke županije - Moj drugi dom“. Trenutno je na prostoru županije registrirano 56 obiteljskih domova koji, prema Zakonu o socijalnoj skrbi, mogu imati od pet do maksimalno 20 odraslih korisnika.

 Najviše ih je u Dugom Selu (15) i Samoboru (10), potom Zaprešiću (8), Jastrebarskom (7) i Vrbovcu (7). Obiteljski dom je samo jedan od oblika socijalne usluge za starije i nemoćne osobe. Prema popisu stanovništva iz 2011., na prostoru Zagrebačke županije od ukupnog broja stanovnika (317.606) 15,85% starije je od 65 godina.

„Organizirali smo tribinu kako bi dali pregled stanja obiteljskih domova na području županije, kako bi razgovarali o ulozi njegovatelja u ovim domovima, podršci ljekarnika, o organiziranju liječničke skrbi u obiteljskim domovima, palijativnoj skrbi, ali i kako bi od vlasnika domova čuli što ih tišti u njihovu radu“, rekla je Ksenija Čuljak, pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb, dodavši da je Županija nadležna za utvrđivanje minimalno-tehničkih uvjeta za pružanje usluga u obiteljskom domu, a uvijek stoji i na usluzi kada vlasnici domova imaju nedoumica oko zakonskih i normativnih akata. Zamjenica župana Nadica Žužak, pozdravljajući prisutne, rekla je da vjeruje da obiteljski dom nije klasična institucija, već mjesto gdje se korisnici dosita osjećaju „kao doma“.

„Smatram da su oni puno kvalitetniji vid zbrinjavanja osoba starije životne dobi, da su u njima i atmosfera i odnos prema korisnicima puno topliji nego u domovima s većim brojem korisnika“, rekla je zamjenica, dodavši da Županija vodi računa o potrebama osoba starije životne dobi kroz razne programe i projekte.

U sklopu tribine Aida Delić Smrekar, specijalistica obiteljske medicine, pobliže je predstavila Obiteljski dom Smrekar, smješten u Donjoj Bistri, fizikalna terapeutkinja Miljenka Sladović govorila je o ulozi njegovatelja u obiteljskom domu, magistra farmacije Ana Galić Skoko iz Ljekarni Zagrebačke županije o ulozi ljekarnika u skrbi za osobe starije životne dobi, liječnik Danijel Lozar, voditelj ispostave Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije u Zaprešiću o ulozi hitne medicinske pomoći u domovima za starije i nemoćne, dok je specijalistica obiteljske medicine Marina Milić govorila o palijativnoj skrbi u sustavu domova za starije i nemoćne osobe.