Izaslanstvo Bratislavske regije u posjetu Županiji

U posjetu Zagrebačkoj županiji boravi izaslanstvo Bratislavske regije (Slovačka) predvođeno zamjenicom predsjednika regije Alžbetom Ožvaldovom.

Prvoga dana boravka izaslanstvo je posjetilo Jastrebarsko, a naglasak razgovora bio je na cikloturizmu. Gosti iz Slovačke obišli su prvu javnu garažu za električne bicikle u RH, koju turisti mogu koristiti putem mobilne aplikacije „Nextbike“, s razvojem cikloturizma na području županije upoznala ih je direktorica županijske Turističke zajednice Ružica Rašperić, s mobilnom aplikacijom Vision One Dino Salopek iz Vision Teama d.o.o., dok je o projektu Greenway (državnoj biciklističkoj ruti br. 2), kojega zajedno pripremaju Grad Zagreb i Zagrebačke županija, govorio direktor županijske Regionalne razvojne agencije Zlatko Herček.

Domaćin gostima bila je zamjenica župana Nadica Žužak, a pozdravio ih je i zamjenik gradonačelnika Jastrebarskoga Stipe Bučar.

„Cikloturizam je u Hrvatskoj najintenzivniji rastući turistički proizvod. Raste po godišnjoj stopi od 15 do 20 posto. Zagrebačka županija je to prepoznala pa je dosad donijela Operativni program razvoja cikloturizma, pri kraju je izrada prometnog elaborata postavljanja cikloturističke signalizacije, izrađena je mobilna aplikacija 'ZG bike', prvi smo u RH sve naše biciklističke rute objedinili na jednom mjestu, u mobilnoj platformi Vision One“, rekla je uz ostalo Ružica Rašperić.  

Također, izaslanstvo je obišlo i Gradski muzej Jastrebarsko.

Goste iz Slovačke danas prijepodne primit će župan Stjepan Kožić.

Zagrebačka županija i Bratislavska regija (Bratislavský kraj) potpisali su 2009. Protokol o suradnji. Bratislavský kraj je jedna od osam slovačkih administrativnih regija.