Otvorena OŠ Bistra vrijedna 30 milijuna kuna

Od početka ove školske godine na području Zagrebačke županije otvara se treća nova škola

Od početka ove školske godine na području Zagrebačke županije otvara se treća nova škola. Nakon PŠ Desinec i OŠ Kupljenovo danas je svečano otvorena dograđena 30 milijuna kuna vrijedna OŠ Bistra. Investiciju je u cijelosti financirala Zagrebačka županija izuzev milijun kuna pomoći od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Dogradnjom ove škole, trosmjenska nastava na području Zagrebačke županije otišla je u povijest, a učenici su dobili mogućnost korištenja produženog dnevnog boravka. Novi dograđeni dio škole prostire se na 1.583 m² te, zajedno s prostorom stare škole, iznosi ukupno 4.061 m². Uz osam novih učionica s pripadajućim kabinetima, sagrađena je nova kuhinja s pripadajućom opremom i blagovaonicom, prostorije za školskog pedagoga i logopeda, knjižnica, zbornica i druge administrativne prostorije te nove garderobe, spremišta i sanitarni čvorovi.

„Tri nove škole samo u ovoj školskoj godini uz već 50-ak izgrađenih, dograđenih i obnovljenih škola i dvorana, besplatni udžbenici za svu našu djecu, stipendije za učenike i studente dokaz su kako Zagrebačka županija njeguje visoki standard ulaganja u školstvo i mlade koji rijetko koja županija u Republici Hrvatskoj ima“ - rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Inače, Zagrebačka županija kontinuirano već dugi niz godina 40 posto svog proračuna izdvaja za prosvjetu, a u ovom času na EU natječaje za energetsku obnovu je prijavljeno 5 županijskih škola ukupne vrijednosti 63.413.747,09 kuna te se očekuje da će ti projektni prijedlozi biti pozitivno ocijenjeni.

Svečanosti otvorenja prisustvovao je i predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan koji je i sam bio učenik OŠ Bistra. „Osnovna škola prva je stepenica života. U njoj učimo rasti s drugima i učimo jedni o drugih. Mladima pripada budućnost, neka je grade u ovoj prekrasnoj školi“ – poručio je Mikuljan.

Novoj školi najviše se razveselilo njenih 477 učenika, a ravnatelj OŠ Bistra Eduard Kovačić kazao je kako se u protekle dvije godine u njihovoj školi u isto vrijeme gradilo i školovalo. „U jednoj učionici svirala je Oda radosti, u drugoj se učila matematika, a u trećoj izvodili građevinski radovi“ - kazao je ravnatelj zahvalivši se svima na slozi.

Općina Bistra riješila je sve imovinsko-pravne odnose kako bi se stekli uvjeti za dogradnju škole, a njen načelnik Krešimir Gulić istaknuo je kako ga raduje što se 170. obljetnica školstva u Bistri obilježava upravo otvorenjem dograđene škole.

U ime predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića svečanosti otvorenja škole je nazočila njegova izaslanica državna tajnica u MRRFEU Spomenka Đurić.