Udomitelja sve manje, a potreba sve više

U Starom Čiču Centar za socijalnu skrb Velika Gorica održao je svoj tradicionalni susret s udomiteljskim obiteljima iz svih županija Lijepe naše.

Tom prigodom ravnateljica Centra Vesna Grospić istaknula je da je, nažalost, broj udomiteljskih obitelji na području Velike Gorice i okolice je u opadanju, dok je potreba za udomljavanjem i djece i odraslih sve veća. Također, pozvala je sve okupljene udomitelje da svojim primjerom motiviraju bližnje, prijatelje i susjede da se, ako imaju mogućnosti, i sami okušaju u udomiteljstvu.

Dobrodošlicu u ime Zagrebačke županije zaželjela je zamjenica župana Nadica Žužak te čestitala na hrabrosti i humanom pozivu kojim se bave. „Osim druženja i razmjene iskustava, cilj ovog današnjeg susreta je i da se popularizira udomiteljstvo. Naime, često puta se, kada nekoga treba hitno zbrinuti, to pokaže kao veliki problem“, istaknula je Žužak.

Marija Pletikosa, državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, rekla je da će veliki iskorak učiniti novi Zakon o udomiteljstvu koji je upućen u Sabor na čitanje, a koji će po prvi puta omogućiti udomiteljima da s ponosom kažu da im je zanimanje udomitelj te će ostvariti pravo na mirovinsko i zdravstveno osiguranje, ukoliko ga ne ostvaruju po nekoj drugoj osnovi.

„U 1202 udomiteljske obitelji na području Republike Hrvatske danas živi 2259 djece i mladih, od kojih je na području Centra za socijalnu skrb Velike Gorice 34 štićenika“, istaknula je državna tajnica.

U ime Grada Velike Gorice, okupljene je pozdravio zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec koji je istaknuo da udomiteljstvo ima dugu i bogatu tradiciju u gradu Velikoj Gorici koja seže još od 1984. „Drago mi je da je naš Centar za socijalnu skrb od 1994. godine pokrenuo ovakvu jednu inicijativu i ovakvo jedno druženje obitelji udomitelja“, rekao je Kolarec i zahvalio udomiteljima što svojim štićenicima pružaju topli dom i obiteljsko okruženje.

Susret je bio prilika i da se podjeli priznanje onima koji već deset godina pružaju ljubav i skrbe o onima kojima je to najpotrebnije. Priznanja su otišla u ruke Mirjane Ivoš, Đurđice Šalković i Anici Špekuljak.