Održana sjednica GSV-a

Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) u Zagrebačkoj županiji održalo je svoju 21. sjednicu na kojoj se raspravljalo o aktualnom prijedlogu mirovinske reforme te se razmatrao prijedlog stanja u gospodarstvu na području Zagrebačke županije, kao i problematika pripreme i provedbe projekata sufinanciranih iz EU fondova.

Vezano za paket mirovinske reforme, predstavnici poslodavaca, ali i sindikati, složili su se da je on ovim prijedlogom značajno izmijenjen, a vladajućima ponajviše zamjeraju svoju nedovoljnu i neadekvatnu uključenost u fazi njegove same izrade.

Pregled stanja gospodarstva je iznio Damir Fašaić, pročelnik za gospodarstvo Zagrebačke županije, koji je rekao da su, prema posljednjim podacima FINA-e za 2017. godinu, poduzetnici Zagrebačke županije drugi u Hrvatskoj prema ostvarenom prihodu i neto dobiti. Također, iznio je indeks razvijenosti gradova i općina te podsjetio da je nedavno krenula isplata više od 5,3 milijuna kuna za potpore poduzetnicima.

Vezano za EU projekte, Velimir Kokot, pročelnik Upravnog odjela za fondove EU, regionalnu i međunarodnu suradnju Zagrebačke županije, rekao je da najveći interes postoji za županijskim mjerama kojima se sufinancira izrada projektne dokumentacije. „U sklopu ove mjere smo do sada podržali 130 projekata s učešćem od 60 do 100 posto ukupnih troškova, ovisno o indeksu razvijenosti jedinice lokalne samouprave“, rekao je Kokot dodavši da velik interes postoji i za mjeru tehničke pomoći za prijavu projekata na EU natječaje, zahvaljujući kojoj je sufinancirano 107 projekata u razdoblju od 2015. do 2018. godine.

„Prema podacima Udruge gradova Republike Hrvatske, u razdoblju od 2010. do 2018. godine ukupno je ugovoreno 230 EU projekata s područja Zagrebačke županije, čija vrijednost bespovratnih potpora iznosi 587.698.702,50 kuna“, istaknuo je Kokot. Od tog broja 291.482.932,50 kuna odlazi na 138 projekata prijavitelja iz privatnog sektora i obrtnika, dok su 92 projekata ugovorena s jedinicama lokalne samouprave, pravnim osobama i udrugama civilnog društva u vrijednosti od 296.215.770,00 kuna.