Poduzetnici Zagrebačke županije drugi u Hrvatskoj prema ostvarenom prihodu i neto dobiti

Prema podacima FINA-e  u Zagrebačkoj županiji je u 2017. godini, prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, poslovao 7721 poduzetnik s 54 562 radnika, što je u odnosu na prethodnu godinu rast broja zaposlenih za 8,3 %. Ostvaren je ukupan prihod u iznosu od 49,9 milijardi kuna, što je 8,7 % više u odnosu na prihod iz 2016. godine.

Od 7721 poduzetnika, njih 73,8 % je poslovalo s dobiti, dok je 26,2 % poduzetnika ostvarilo gubitak u poslovanju. Konsolidirani financijski rezultat poduzetnika iznosio je nešto više od 2 milijarde kuna, što je 11 % više u odnosu na 2016. godinu. Prosječna mjesečna neto plaća veća je za 4,5 % i iznosila je 5.477 kuna, što je više od prosječne mjesečne neto plaće zaposlenih na razini svih poduzetnika u RH (5.372 kune).

Poduzetnici Zagrebačke županije, u odnosu na poduzetnike u drugim županijama prema ostvarenom ukupnom prihodu i neto dobiti, su na drugom mjestu, prema broju zaposlenih na četvrtom mjestu, a prema broju poduzetnika na petom mjestu. Prema pokazateljima, poduzetnici Zagrebačke županije su na drugom mjestu prema produktivnosti rada mjerenom neto dobiti po zaposlenom, na trećem mjestu prema produktivnosti rada mjerenom ukupnim prihodom po zaposlenom, a na šestom prema pokazatelju ekonomičnosti poslovanja.

Komentirajući obavljene podatke FINA-e župan Zagrebačke županije Stjepan Kožć je rekao: „Svi ovi rezultati uvelike se reflektiraju na proračun Zagrebačke županije koji se zahvaljujući prvenstveno našim poduzetnicima kvalitetno puni, a to nam omogućuje da podižemo kvalitetu života u našoj županiji. Tako smo u ovoj godini osigurali rekordni iznos bespovratnih potpora – 87,5 milijuna kuna za svoje poduzetnike, obrtnike, poljoprivrednike, OPG-ove, udruge civilnog društva te gradove i općine“.

Cijeli tekst: „Poduzetnici Zagrebačke županije drugi prema ostvarenom prihodu i neto dobiti“ koji je izradila FINA je dostupan ovdje.