Novouređena škola, besplatni udžbenici i Ivan Zak oduševili učenike PŠ Desinec

Prvi dan škole u Zagrebačkoj županiji tradicionalno je rezerviran za otvorenje novih ili obnovljenih školskih objekata. Tako je 66 učenika Područne škole Desinec u blizini Jastrebarskog dočekala u potpunosti obnovljena škola i besplatni udžbenici na klupama.

Tijekom proljeća i ljeta na ovoj 130 godina staroj školi su se izvodili radovi energetske obnove i unutarnjeg uređenja. Radi se o investiciji vrijednoj 2.990.962 kuna za koju je Zagrebačka županija osigurala 2.199.982 kuna, iz Europskog fonda za regionalni razvoj povučeno je 512.144 kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo je 278.836 kuna.

„Do sada je energetski razred ove škole bio D, a nakon što smo sanirali krov, zamijenili fasadnu stolariju i samu fasadu te ugradili kotlovnicu na bio masu, očekivani energetski razred biti će B“, izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić naglasivši kako su se učenici posebice razveselili unutarnjem uređenju.

Svečanom otvorenju škole odazvao se  i njezin bivši učenik, popularni pjevač Ivan Volarić Zak kojem su se djeca posebno razveselila.

Osim obnovljene škole, učenike u Desincu, kao i sve ostale učenike osnovnih škola na području Zagrebačke županije dočekali su i besplatni osnovni kompleti udžbenika za što je Županija osigurala 12 milijuna kuna. „Mnogi gradovi i općine uključili su se također s vlastitim sredstvima tako da će većini djece biti osigurana i dopunska nastavna sredstva poput radnih bilježnica, atlasa, likovne mape“, rekao je Kožić. „Prema informacijama koje imam udžbenici su stigli u sve škole, osim u one kojima je osnivač Grad Vrbovec gdje će kasniti nekoliko dana zbog javne nabave. No, nastavnici su upoznati sa svime i osigurat će nesmetano provođenje nastave“, zaključio je Kožić.

U školskoj godini 2018./19. osnovnu školu na području Zagrebačke županije će pohađati 25.523 učenika od čega 3123 prvašića. U odnosu na prošlu godinu na području županije je upisano 65 učenika manje.

Tijekom dana župan Kožić obišao je OŠ Ksaver Šandor Đalski u Donjoj Zelini gdje je učenicima podijelio udžbenike, a nakon toga zajedno sa potpredsjednikom Vlade i ministrom graditeljstva i prostornoga uređenja Predragom Štromarom te ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak obišao je OŠ Milka Trnina koja je uključena je u eksperimentalni program kurikularne reforme „Škola za život.“ Osim spomenute škole u eksperimentalni program su uključene još tri škole s područja Zagrebačke županije i to OŠ Dragutin Domjanić iz Svetog Ivana Zeline, SŠ Dugo Selo i OŠ Milana Langa iz Bregane.