Deset godina REGEA-e

Desetogodišnjicu uspješna rada proslavila je Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske (REGEA). S 35 zaposlenih, u tri ureda (u Zagrebu, Zaboku i Karlovcu), REGEA je danas među tri najuspješnije energetske agencije u Europi.

„Gledajući na naš početak i velike planove koje smo snivali 2008., tek sada sam svjestan kako smo suludo hrabro, ali s jasnom vizijom krenuli u osnivanje prve hrvatske energetske agencije. Prvo desetljeće REGEA-e obilježilo je više od 45 EU projekata za koje je osigurano preko 400 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije. Također, pod našim su vodstvom, od našega osnutka, realizirane projektne investicije ukupne vrijednosti 850 milijuna kuna, kojima je značajno poboljšan 'energetski krvotok' Hrvatske. Ponosan sam što smo ustrajali i uz iskrenu suradnju s našim partnerima ostvarili ove sjajne rezultate“, rekao je Julije Domac, ravnatelj Agencije.

Osnovne aktivnosti REGEA-e usmjerene su na poticanje održivog razvoja u području energetike i zaštite okoliša kroz korištenje obnovljivih izvora energije i uvođenja mjera povećane energetske efikasnosti. Uz ministricu regionalnog razvoja Gabrijelu Žalac i potpredsjednika Sabora Sinišu Hajdaša Dončića, te brojne druge govornike, prisutnima na svečanosti obratio se i župan Stjepan Kožić. Zahvalio je REGEA-i na izrađenim projektima za potrebe Županije i njezinih gradova i općina.

 „Uz vašu savjetničku ruku realizirani su brojni projekti energetske učinkovitosti. Posebno sam ponosan na prvu toplanu na biomasu u Pokupskom. Izuzetno puno znači vaša pomoć, bilo da vodite projekt ili ste njegovi konzultanti“, rekao je župan. Naglasio je i projekt rekonstrukcije javne rasvjete u Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, vrijedan preko 150 milijuna kuna, pokrenut upravo inicijativom REGEA-e.

U narednom razdoblju, poručeno je, REGEA će naglasak staviti na digitalnu infrastrukturu.

„Budućnost je 'obnovljiva', a energetska tranzicija nije tema koja će se dogoditi, ona je već prisutna. U Europi je 376 energetskih agencija koje rade zajedno. Ponosni smo što je REGEA dio te sjajne priče“, rekao je Domac.