Suvremene tehnologije zavarivanja

U Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica održano je predstavljanje rezultata projekta „Primjena suvremenih tehnologija zavarivanja u radu s učenicima srednjih strukovnih škola“. Provedbu projekta, ukupne vrijednosti oko 300.000 kuna, omogućili su Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Zagrebačka županija.

„Opremljena su dva radna prostora za zavarivanje, s potrebnom opremom za zaštitu na radu. Škola je na ovaj način dobila modernu tehnologiju kojom sami nastavnici, a onda i učenici stječu nova znanja i upoznaju nove tehnologije zavarivanja“, rekao je Krunoslav Pilko, koordinator projekta.

Nositelj projekta je Elektrotehničko društvo Zagreb, a partneri tvrtka Končar - Metalne konstrukcije i Srednja strukovna škola Velika Gorica.

„Projekt namjeravamo širiti. Ambicija je nabaviti virtualni simulator zavarivanja. Također, Srednja strukovna škola Velika Gorica sada je i tehnički i tehnološki osposobljena da postane županijski centar izvrsnosti za zavarivanje“, dodao je Pilko.

U sklopu projekta izrađen je i priručnik „Zavarivanja na siguran način“ za potrebe nastavnog programa srednjih strukovnih škola.

Tijekom predstavljanja projekta, kojemu je u ime Županije prisustvovala pročelnica za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Mirela Katalenac, nekoliko je puta ponovljeno da su zavarivači deficitarno zanimanje, na tržištu rada dobro plaćeno.