Vježba operativnih snaga civilne zaštite

Cjelodnevnu terensku, potom i pokaznu vježbu „Sava  ̶  Ivanić-Grad 2018“ odradile su operativne snage civilne zaštite Zagrebačke županije.

Osnovni segment vježbe bio je uvježbavanje postupaka i mogućih intervencija u slučaju poplave. Gradili su se zečji nasipi, uvježbavale tehničke intervencije u nabujaloj rijeci, spašavali ljudi i stoka iz poplavljenih područja, tragalo se za nestalim osobama, gasio se požar objekta i otvorenog prostora…, a poseban naglasak stavljen je na stožerno upravljanje i zapovijedanje te međusobnu koordinaciju operativnih snaga civilne zaštite.

„Bila je ovo zahtjevna vježba kojom smo simulirali ono što se može dogoditi u slučaju veće poplave. Htjeli smo vidjeti gdje su propusti kako bi se ubuduće ispravili“, komentirao je Josip Novosel, zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, koja je, uz županijski Stožer civilne zaštite, bila organizator vježbe. U njoj su uz vatrogasce iz Ivanić-Grada, Kloštra Ivanića i Križa, sudjelovali i vatrogasci iz Rugvice, Svetog Ivana Zeline, Jastrebarskoga i Stupnika, policija, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, županijsko Društvo Crvenoga križa - tim istok, Hrvatska gorska služba spašavanja - Stanica Samobor, Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa, Državna uprava za zaštitu i spašavanje…

„Bitno je uočiti svaki, pa i najmanji propust prilikom vježbe kako se on ne bi dogodio na sljedećoj ili, na daj Bože, u realnoj situaciji. S obzirom da su snage civilne zaštite pokazale dobru pripremljenost možemo biti sigurni da i u stvarnoj situaciji možemo adekvatno odreagirati“, ispričao je Hrvoje Frankić, zamjenik župana i načelnik Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije. Vježbu je pratio i župan Stjepan Kožić.

„Ovakve su vježbe izuzetno bitne, prije svega kako bi se provjerilo na koji način operativne snage izvršavaju svoje zadaće i kako funkcionira njihova međusobna koordinacija“, rekao je župan te dodao da ako želimo spremne snage mora biti što više vježbi i edukacija.

„Ali mora biti i opreme. Stoga se Županija trudi da iz proračuna izdvoji što više sredstava za njezinu nabavu. Tako smo početkom godine s predstavnicima operativnih snaga potpisali ugovore ukupne vrijednosti oko 3,8 milijuna kuna. Bez opreme nema ni sigurnosti niti odrađivanja postavljenih zadaća“, rekao je župan.

Kako je bilo na vježbi pogledjate u kratkom videu.