Novi podrum obitelji Šember

Obitelj Šember, s vinorodne Plešivice, otvorila je novi podrum za proizvodnju pjenušaca.

Bila je to prigoda da se, nakon četiri godine odležavanja, predstavi i novo pjenušavo vino u ponudi ove, generacijama, vinarske obitelji. Baza pjenušca „Pavel“ je chardonnay (90%) i plavec žuti (10%), a ime je dobio po crkvi sv. Pavla oko koje se nalaze Šemberovi vinogradi. U gradnju podruma, sufinanciranu kroz Nacionalni program pomoći sektoru vina, tzv. „Vinsku omotnicu“, obitelj je uložila preko 2 milijuna kuna.

„Pjenušci već sada prelaze 50% naše ukupne proizvodnje. Sada proizvodimo oko 30.000 boca, planiramo se širiti do 50.000 – 60.000 boca godišnje, od čega bi tridesetak posto bila mirna vina, a ostatak pjenušci“, rekao je Zdenko Šember.

Svečanosti otvorenja novoga podruma, koji se prostire na dvije etaže, uz brojne Šemberove prijatelje i poslovne partnere, prisustvovali su i zamjenica župana Nadica Žužak i pročelnik Županije za poljoprivredu Josip Kraljičković.

„Županija godinama daje podršku vinarima. Pozdravljamo svaku ovakvu investiciju, jer sigurno je da one doprinose konkurentnosti vinske, a onda i turističke ponude. Plešivica se etablirala kao 'hrvatska domovina pjenušaca', na njezinim se položajima uzgajaju iznimno pogodne sorte za proizvodnju vrhunskih pjenušaca“, rekla je zamjenica Žužak.