Sjednica županijskog Stožera civilne zaštite

Godišnja vježba operativnih snaga sustava Civilne zaštite Zagrebačke županije održat će se 26. svibnja u Ivanić-Gradu - zaključeno je za današnje sjednice županijskoga Stožera civilne zaštite.

Središnja tema vježbe „Sava-Ivanić 2018“ bit će poplava, odnosno tehničke intervencije spašavanja ljudi i imovine iz poplavljenih područja, a njezini sudionici, za razliku od proteklih godina, neće unaprijed znati detaljni scenarij vježbe. Prvi dio vježbe, predviđeno je, potrajat će šest sati, i izvodit će se na širem području uz rijeku Savu, dok je lokacija drugog, pokaznog dijela vježbe ustava Prevlaka (spaja rijeku Savu s oteretnim kanalom Lonja-Strug, putem kojeg se voda preusmjerava u retenciju Žutica).

Za sjednice Stožera, uz ostalo, donesen je zaključak o formiranju baze podataka materijalno-tehničkih sredstava koja služe za provođenje mjera zaštite i spašavanja. U bazi će biti materijalno-tehnička sredstva Stožera civilne zaštite, Vatrogasne zajednice, Društva Crvenog križa i HGSS-a, stanica Samobor i Zagreb. Usvojen je i zaključak o popisu lokaliteta i prostora za uspostavu zapovjednih mjesta prilikom gašenja velikih požara otvorenog prostora te je donesen Plan aktivnog uključenja subjekata zaštite od požara. Ovim Planom su utvrđene konkretne dužnosti, odgovornosti i postupci subjekata zaštite od požara. 

Za sjednice se govorilo i o koordinaciji rada operativnih snaga - vatrogasaca, hitne medicinske pomoći i policije. Josip Novosel, zapovjednik Vatrogasne zajednice Županije, rekao je da se prilikom intervencija mora poštivati unaprijed određena procedura pozivanja žurnih službi, odnosno isključivo koristiti brojevi 193, 194 ili 112.