Sastanak s predstavnicima gradova i općina

Županija je za predstavnike gradova i općina organizirala sastanak na kojemu se govorilo o provedbi dvaju zakona – Zakona o zaštiti životinja i Zakona o poljoprivrednom zemljištu, odnosno obvezama jedinica lokalne i regionalne samouprave. Domaćin sastanka bio je zamjenik župana Hrvoje Frankić.

„Od vas želimo povratnu informaciju što vas najviše muči i kako vam Županija može pomoći da se problemi kod provedbe ovih zakona svedu na minimum“, rekao je Frankić.

Zakon o zaštiti životinja, koji je na snagu stupio krajem prošle godine, uz ostalo obvezuje županije da na svome području, ako ga dosad nije bilo, oforme sklonište za životinje. Na području Zagrebačke županije zasad je registrirano šest skloništa. Obveza županija je i osnivanje Koordinacijske radne skupine, koja će koordinirati primjenu propisa iz područja zaštite životinja. Odlukom župana, Koordinacijska radna skupina Zagrebačke županije ima 11 članova, a za predsjednicu je imenovana Gordana Županac iz Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo. Ona je prisutne pobliže upoznala s obvezama gradova i općina. Oni su, uz ostalo, dužni organizirati i financirati poslove sakupljanja napuštenih životinja te plaćati troškove skrbi, sterilizacije, označavanja i veterinarske zaštite napuštenih ili izgubljenih životinja. Također gradovi i općine su dužni do 30. lipnja ove godine osigurati nadzor provedbe obveznog mikročipiranja pasa. O Zakonu o zaštiti životinja govorio je i Luka Oman, predsjednik Udruge „Prijatelji životinja“.

Kako ovaj Zakon više ne predviđa eutanaziju životinja dugotrajno smještenih u skloništu, Štefica Kramarić, viša stručna suradnica za poljoprivredu u Gradu Sveti Ivan Zelina, rekla je da će jedinice lokalne samouprave za godišnji smještaj napuštenih pasa u skloništu morati izdvajati i po 15.000 kuna za jednoga psa. Na sastanku je ukazano i na problem namjerno ostavljenih pasa u šumama i ruralnim naseljima Županije. Ostavljaju ih oni koji ih se žele riješiti, a ako nisu mikročipirani njihovo zbrinjavanje, kao i zbrinjavanje pasa lutalica, također ide na teret gradova i općina na čijem se području takav pas zatekne. Prema iznesenim podacima na prostoru Županije je mikročipirano 36.180 pasa, a pretpostavka je da još 30 do 50 posto nije mikročipirano.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede - državni tajnik Tugomir Majdak te Manda Suman-Jovanović i Ivan Dumić, prisutne su upoznali s osnovnim odredbama novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Najznačajnija je da se raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države „spušta“ na gradove i općine. Oni su stoga do 9. lipnja dužni donijeti Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države. Kod utvrđivanja najpovoljnijeg ponuditelja za zakup zemljišta prednost će imati vlasnici ili posjednici stoke koji ne ispunjavaju uvjet „prosječnog odnosa broja grla stoke i poljoprivrednih površina“, dosadašnji posjednici, mladi poljoprivrednici te domicilni poljoprivrednici. Novina je da će se novim Zakonom u zakup moći dati i poljoprivredno zemljište u privatnome vlasništvu koje je neobrađeno ili zapušteno, a čiji su vlasnici nedostupni ili imaju nepoznato boravište. Takvo će zemljište u zakup, na rok do deset godina, moći dati Ministarstvo poljoprivrede.

Na kraju sastanka, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Krajičković, prisutne je upoznao s projektom navodnjavanja poljoprivrednih površina u županiji. „Županija je još 2006. godine izradila Plan navodnjavanja poljoprivrednih površina i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama, a sada je pravo vrijeme da se on realizira europskim sredstvima“, rekao je Kraljičkjović . Kroz Program ruralnog razvoja RH, operaciju „Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja“ moguće je dobiti do 100% vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova, odnosno do 15 milijuna eura. Županija će do kraja ove godine, istaknuo je Kraljičković, započeti s anketiranjem zainteresiranih i odabrati pilot lokaciju na kojoj bi se kroz idućih pet do šest godina sagradio sustav navodnjavanja.