Izraelsko izaslanstvo posjetilo Distributivni centar

Distributivni centar za voće i povrće obišao je, zajedno sa suradnicima, Simhon Shalom, u dva mandata ministar poljoprivrede Države Izrael. Zajedno s predstavnicima veleposlanstva Izraela u RH, razgovarao je sa županom Stjepanom Kožićem i njegovim suradnicima o mogućnostima suradnje, napose u prenošenju izraelskih znanja i iskustava u poljoprivrednoj proizvodnji, odnosno korištenju novih tehnologija.

Shalom je vlasnik konzultantske tvrtke koja pruža stručnu pomoć u pripremanju strateških planova u području poljoprivrede, vode, energetike i ruralnog razvoja. Sam je za mjesto sastanka odabrao Distributivni centar, te prihvatio ideju da se moguća suradnja razvija u smjeru gradnje pokazno-istraživačkog centra u kojem bi se, prije svega kroz prikaz novih tehnologija u proizvodnji voća i povrća, educirali proizvođači.

„Vaša iskustva s inovativnim centrima nama bi dobro došla. Vjerujem da ste u nama prepoznali odgovorne ljude koji promišljaju o razvoju poljoprivrede. Želimo baštiniti nove tehnologije koje poljoprivrednoj proizvodnji mogu donijeti značajan napredak“, rekao je župan Kožić, dodavši da od Shaloma i njegova tima, posredstvom izraelskoga veleposlanstva, očekuje pisani prijedlog o mogućoj suradnji.

„Imamo puno iskustva! Nikada nisam čuo za dobar san za kojega se ne bi našao novac da se ostvari. Ako to stvarno želimo možemo ovdje, zajedno, napraviti pokazno-istraživački centar koji će doprinijeti iskorištenju maksimalnih kapaciteta u proizvodnji voća i povrća. U Izraelu su takvi centri, koji proizvođače povezuju s istraživačima, izuzetno rašireni“, rekao je Shalom, koji je pozvao izaslanstvo Županije da u svibnju posjeti Izrael kojom prilikom bi, uz boravak na sajmu poljoprivrede, obišlo u Galileji jedan od takvih centara, u kojemu se proizvodi ljetno voće, poput jabuka i marelica, ali i cvijeće.

Tijekom sastanka razgovaralo se i o navodnjavanju, u kojemu Država Izrael ima veliko iskustvo. I dok se u Hrvatskoj navodnjava svega 1,3 posto poljoprivrednih površina, u Izraelu se navodnjava 50 posto poljoprivrednoga zemljišta.

O poljoprivrednome potencijalu Županije izraelsko izaslanstvo je upoznao pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković. Uz ostalo, rekao je da je prostor županije veliki potencijal za razvoj poljoprivrede, posebno voćarstva, jer trenutno se, pojasnio je, koristi samo deset posto obradivih površina. Na prostoru županije se odvija i značajnija proizvodnja mlijeka, a karakterizira je i najveći broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u RH. Kraljičković je rekao da se ideja o pokazno-istraživačkome centru može realizirati kroz fondove EU.