2018. i 2019. – „Godine prirodnih retencija u Zagrebačkoj županiji“

Odlukom Županijske skupštine Zagrebačke županije 2018. i 2019. godina proglašene su „Godinama prirodnih retencija u Zagrebačkoj županiji“. Na ovaj način želi se pridonijeti upoznavanju i osvješćivanju korisnika prostora, lokalnog stanovništva, institucija, mlađih generacija, ali i šire javnosti o položaju i ulozi Zagrebačke županije u obrani od poplava te se želi istaknuti velika biološka raznolikost i važnost očuvanja poplavnih područja kao staništa ugroženih vrsta.

Naime, prirodne retencije su područja koja za vrijeme velikih voda i velikih količina padalina preuzimaju višak vode te na taj način štite okolna, osobito naseljena područja. Ujedno su to prirodna područja izuzetno velike biološke raznolikosti i rijetkih staništa o kojima ovise ugrožene vrste, najčešće močvarne ptice i drugi vodozemni organizmi koji žive u vlažnim i vodenim staništima.

Konkretno u Zagrebačkoj županiji područja prirodnih retencija su Odransko polje, Turopoljski lug, šuma Žutica, Sava kod Hruščice, Posebni ornitološki rezervat Sava-Strmec. Važno je napomenuti da ova područja nadilaze lokalni značaj i imaju veliku ulogu u obrani od poplava na nacionalnoj, ali i međunarodnoj razini. Primjerice, šuma Žutica prva je prirodna retencija nizvodno od grada Zagreba na lijevoj obali rijeke Save te se kroz nju odvode velike vode Save u Lonjsko polje koje štiti Sisak, ali i bosansku Posavinu od poplava.

Odluka Županijske skupštine donesena je na inicijativu Javne ustanove „Zeleni prsten“ Zagrebačke županije koja u 2018. i 2019. godini planira provesti velik broj aktivnosti u svrhu zaštite, očuvanja, edukacije, promidžbe i održivog korištenja zaštićenih područja i dijelova ekološke mreže koji su prirodne retencije. Pritom su neke od značajnijih aktivnosti: tisak Bijele knjige o rijeci Savi na hrvatskom jeziku, predstavljanje dokumentarnog filma „Čudesna šuma Žutica – između dviju poplava“, inventarizacija faune šume Žutice, obilježavanje 10 godina manifestacije „Kosci za kosce“ kao i provedba projekta „Očuvanje populacija čigri na području Save i Drave“.