Domu zdravlja 13,8 milijuna kuna za specijalizaciju mladih liječnika

Kroz program „Specijalističko usavršavanje doktora medicine“, koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda (ESF), Domu zdravlja Zagrebačke županije odobreno je 13,8 milijuna kuna za specijalizaciju 17 liječnika - 14 obiteljske medicine i tri pedijatra.

Ravnatelju Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslavu Bergmanu ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava uručio je danas ministar zdravstva Milan Kujundžić. U ime Županije, svečanosti uručivanja ugovora predstavnicima 17 zdravstvenih ustanova (domova zdravlja i zavoda za hitnu medicinu) prisustvovala je zamjenica župana Nadica Žužak. Od ukupno 82-je specijalizacije, koje će se sufinancirati iz ESF-a, najviše ih je odobreno Domu zdravlja Zagrebačke županije. 

„Ulaganje u znanje višestruko je isplativa investicija, a pogotovo ulaganje u znanje liječnika. Izlaskom Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iz Državne riznice 2014. godine prestala je obveza plaćanja specijalizacija koje su bile predviđene za ustanove primarne zdravstvene zaštite. Zbog specifičnog plaćanja primarne zdravstvene zaštite financijski teret specijalizacija 'pao' je tada na proračun domova zdravlja, a oni to jednostavno nisu mogli plaćati, a da pritom ne stvaraju gubitak. Stoga je financiranje specijalizacija europskim sredstvima velika šansa da se u primarnoj zdravstvenoj zaštiti zadrži kvaliteta, a istovremeno i motivira mlade liječnike da ostanu raditi u svojoj domovini, koja ih itekako treba“, zahvalivši u ime ravnatelja zdravstvenih ustanova kojima je ministar uručio ugovore, rekao je Većeslav Bergman.