Potpisan Sporazum o pripremi projekta „Centar za gospodarenje otpadom Zagreb“

Župan Stjepan Kožić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom d.o.o. Igor Zgomba potpisali su danas Sporazum o suradnji na pripremi projekta „Centar za gospodarenje otpadom Zagreb“.

Sporazum, uz ostalo, definira da će se budući Centar nalaziti na području grada Zagreba te da će se sadržaj i tehnologija obrade, kao i način zbrinjavanja otpada unutar Centra definirati Studijom izvedivosti.

„Veliki je posao pred nama. Odgovorno smo tome pristupili, nadam se da ćemo tako, odgovorno, i završiti. Vjerujem da ćemo izgradnjom Centra realizirati direktivu o načinu zbrinjavanja otpada, prije svega njegovu odvojenom prikupljanju na kućnome pragu“, rekao je župan, podsjetivši da je Županija i dosad radila na pripremi vlastitoga centra za gospodarenje otpadom, ali promjenom određene regulative i novim Planom gospodarenja otpadom u RH, iz siječnja 2017., definirano je da će Grad Zagreb i Zagrebačka županija graditi zajednički centar.

Za gradonačelnika Zagreba Milana Bandića potpisivanje Sporazuma „veliki je dan i za Grad i Županiju“.

„Sporazum sadrži četiri temeljne stvari - izradu Studije izvedivosti, Studije utjecaja na okoliš, idejnog projekta Centra i izradu projektne prijave za EU sufinanciranje. To su osnovne stvari koje će 'iznjedriti' radne skupine“, sažeo je gradonačelnik Bandić.

„Sretan sam što 12 godina nakon što smo završili sanaciju Jakuševca, na kojemu se i dalje odlaže otpad, ali za što imamo sve potrebne dokumente, i nakon izgradnje pročistača otpadnih voda, najvećega ekološkog projekta u suverenoj Hrvatskoj, potpisivanjem ovoga Sporazuma danas možemo staviti točku na 'i'“, rekao je Bandić, dodavši da „onaj tko proizvede otpad mora ga na svom području i zbrinuti“.

Nakon današnjega potpisivanja Sporazuma, pojasnio je Igor Zgomba, očekuje se objava javnoga poziva Ministarstva zaštite okoliša i energetike za sufinanciranje izrade projektno-studijske dokumentacije u iznosu od 85 posto.

„Cilj je da se dokumentacija izradi u roku 24 mjeseca, a nakon toga se kreće i s postupkom gradnje samoga Centra. Predmet ovoga Sporazuma je i izrada natječajne dokumentacije za tu gradnju“, rekao je Zgomba. I kod same gradnje, rečeno je, očekuje se 85-postotno sufinanciranje iz fondova EU.

Nositelj cijeloga posla je Zagrebački centar za gospodarenje otpadom, kojemu će se, tijekom vremena, pripojiti Centar za gospodarenje otpadom Zagrebačke županije.