Maksimalna EU potpora za izradu Master plana prometnog sustava

Bespovratna sredstva u iznosu od 15,936.526,75 milijuna kuna dodijeljena su trgovačkom društvu Integrirani promet zagrebačkog područja za izradu 1. i 2. faze Master plana prometnog sustava Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije.

Radi se o maksimalnom iznosu EU potpore koju je ovaj projekt mogao ostvariti putem Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“, a njegova ukupna vrijednost iznosi 23.436.068,75 kuna.

Cilj izrade i donošenja Master plana, koji je temeljni strateški dokument dugoročnog razvoja prometa na spomenutom području, je omogućiti veću mobilnost stanovništva korištenjem oblika transporta koji su ekološki, energetski i ekonomski prihvatljivi za društvo, integrirati prometne podsustave kroz institucionalna, organizacijska i infrastrukturna poboljšanja, s posebnim naglaskom na integriranje sustava javnog prijevoza i povećanje sigurnosti prometa. Izrada Master plana nužna je pretpostavka ostvarivanja mogućnosti za sufinanciranje realizacije svih prometno infrastrukturnih i logističkih projekata sadržanih u Master planu prometnog sustava.

Partneri na projektu su Zagrebačka županija, Grad Zagreb i Krapinsko-zagorska županija na čijem se području, uostalom, želi poboljšati prometnu dostupnost kroz razvoj učinkovitog i održivog prometnog sustava. Naime, integrirani prijevoz putnika je model organizacije prijevoza putnika koji se temelji na zajedničkoj tarifi prijevoznika u linijskom putničkom prijevozu na širem području opsluživanja, u kojem djeluje više oblika prijevoza i veći broj tvrtki.