Obilazak obnovljene škole u Lupoglavu

U posjetu Zagrebačkoj županiji borave ravnatelji osnovnih škola bosanskohercegovačkog kantona Središnja Bosna u kojima se nastava odvija na hrvatskom jeziku.

Domaćin kolegama iz susjedne BiH, kao i ministrici obrazovanja, znanosti, kulture i športa kantona Središnja Bosna Katici Čerkez, je Županijsko stručno vijeće ravnatelja osnovnih škola Zagrebačke županije. Gosti iz BiH, nakon što su jučer boravili u Dugom Selu, danas su u obilasku škola na području općine Brckovljani. Obišli su Područnu školu u Lupoglavu, u kojoj je upravo završena treća faza njezine obnove, dok su u OŠ „Stjepan Radić“ u Božjakovini, sa svojim domaćinima, razmijenili iskustva te se pobliže upoznali s projektom „Prsten potpore“, kojega Zagrebačka županija već treću godinu provodi sufinanciranjem Europske unije, kao i s radom učeničkih zadruga.

Goste iz BiH u Božjakovini je pozdravio zamjenik župana Hrvoje Frankić.

- Vidjeli ste na licu mjesta na koji način, u interakciji s ravnateljima škola te čelnicima gradova i općina, brinemo o školstvu. Zagrebačka županija ulaže 40 posto svojega proračuna u školstvo. Možemo biti ponosni što smo, prema kvaliteti obrazovanja, jedna od najboljih županija u RH. Znamo da je ulaganje u djecu i mlade najbolje ulaganje, a kada se ono događa u ruralnom prostoru pridonosi i njegovom demografskom opstanku - rekao je Frankić.

Ministrica Katica Čerkez, zahvalivši Županiji na gostoprimstvu, rekla je da su problemi u obrazovanju, u biti, svugdje isti.

- Razmjena iskustva svima nam dobro dođe. U Bosni i Hercegovini imamo devetogodišnje osnovnoškolsko obrazovanje pa ćemo kolegama iz Hrvatske prenijeti ono što se u ovome modelu obrazovanja pokazalo dobrim - rekla je K. Čerkez.

Za obilaska obnovljene PŠ u Lupoglavu, zamjenik Frankić je naglasio da se radi o prekrasnom primjeru uređenja školskih objekata.

- Ulaganje u ovakve objekte dobro je uložen novac. Njime mladim obiteljima šaljemo poruku da svoju budućnost mogu graditi u ruralnim sredinama - rekao je Frankić.

Područnu školu u Lupoglavu polazi 108 učenika podijeljenih u 7 razrednih odjela.

- Sanacija školske zgrade krenula je od krova, potom smo se spustili na kat, a u trećoj fazi smo uredili prizemlje zgrade i povezali dva objekta hodnikom. Još nam je ostalo uređenje fasade - rekao je Jure Mišković, ravnatelj OŠ „Stjepan Radić“ iz Božjakovine, čiji je sastavni dio u PŠ Lupoglav. Obnova ove škole počela je 2013., te je dosad u nju, iz proračuna Županije, uloženo 3,5 milijuna kuna. Općina Brckovljani pomogla je nabavom pametnih ploča.

- Godišnje u školstvo, iz općinskoga proračuna, ulažemo oko milijun kuna. Veseli što broj učenika u našim školama ne opada velikim intenzitetom kao u drugim sredinama. Nadam se da ćemo to očuvati i zato i ulažemo u školstvo. - rekao je Željko Funtek, načelnik Brckovljana.