Sarmijada u Laktecu

Udruga proizvođača kiseloga zelja Laktec, organizirala je u Laktecu 12. Sarmijadu. Na ovogodišnjem „festivalu jela od kiseloga zelja“ sudjelovalo je desetak ekipa. Ocjenjivala se sarma te jela s kiselim zeljem, a u obje kategorije, najuspješnije su bile članice ekipe Hrvatsko srce Samobor, Marija Lindić, Nada Jednar i Dragica Kos. Uz sarmu, skuhale su i kestenima punjenu patku.

„Želimo pokazati bogatstvo jela od kiseloga zelja, na koji se sve način ona mogu pripremati i koliko se ljubavi u njih unosi“, rekla je Brigitte Berulec u ime Udruge proizvođača kiseloga zelja „Laktec“, dodavši kako se Sarmijada organizira kako bi se dodatno promoviralo zelje, kiseljeno na tradicionalan način.

Priznanja najuspješnijim natjecateljicama uručio je župan Stjepan Kožić. Nakon Samoborki, drugo mjesto za najukusniju sarmu polučila je ekipa Hrvatskog srca Vrbovec, a treće ekipa Vrbovca. Drugoplasirane u pripremi jela s kiselim zeljem bile su ponovno članice Hrvatskog srca Vrbovec (musaka s kiselim zeljem), a trećeplasirane žene Tučenika (buncek s kiselim zeljem).

„Prvi smo u državi, još 1999., krenuli s brendiranjem domaćih proizvoda. Mislim da smo time pomogli poljoprivrednim proizvođačima da na lakši način stvaraju dodanu vrijednost svojih proizvoda. Da tradicionalnom proizvodnjom, uz primjenu modernih tehnologija, stvore kvalitetan proizvod prepoznat na tržištu“, rekao je župan.