Bespovratno dodatnih 9,7 milijuna kuna za projekte gradova i općina

U 2017. godini gradovima i općinama bespovratno dodijeljeno 25 milijuna kuna

Zagrebačka županija dodijelit će gradovima i općinama sa svog područja dodatnih 9,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava za realizaciju projekata u gospodarstvu, poljoprivredi, prometu i komunalnoj infrastrukturi. „Za istu namjenu gradovima i općinama smo krajem ožujka već dodijelili 15,3 milijuna kuna, međutim rebalansom proračuna osigurali smo dodatnih 9,7 milijuna kuna“, izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić danas prilikom potpisivanja ugovora s gradonačelnicima i načelnicima.

Od spomenutih 9,7 milijuna kuna za projekte prometa i komunalne infrastrukture dodijelit će se 4,9 milijuna kn, dok je za gospodarstvo, odnosno razvoj poduzetničkih zona, energetsku obnovu javnih zgrada i turističku infrastrukturu izdvojeno 2,2 milijuna kn. Za projekte u poljoprivredi, takozvane mjere ruralnog razvoja, kojima se potiče obnova društvenih domova, cesta i područnih škola na ruralnom području dodijelit će se 2,6 milijuna kn.

Kožić je istaknuo kako Županija vodi brigu o uravnoteženom razvoju svih dijelova županije te da veliku pozornost posvećuje razvoju ruralnih krajeva. „Želimo zadržati mlade na selu, a da bi to postigli moramo im osigurati uvjete za kvalitetan život poput škola, kvalitetne infrastrukture itd“. Podsjetio je na primjer nedavno otvorene dograđene škole u maloj općini Bedenica za koju je županija osigurala 17,8 milijuna kuna vlastitih sredstava. „Prekjučer smo od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije dobili milijun kuna kao pomoć za OŠ Bedenica te još milijun kuna za OŠ Bistra čija će vrijednost radova biti 27,6 milijuna kuna, a ukupna investicija s nadzorom i potrebnim priključcima 28,2 milijuna kuna. Iako se radi o simboličnim sredstvima, u odnosu na ukupna sredstva koje mora izdvojiti Županija, svaka je pomoć dobro došla i nadam se da će u budućnosti biti još i veća“, zaključio je Kožić.

Također, Kožić se osvrnuo i na 7,2 milijuna kuna koje je Zagrebačka županija dodijelila putem bespovratnih potpora za poduzetnike. „Početkom godine smo za ovu svrhu osigurali 3,2 milijuna kuna, ali zbog velikog interesa poduzetnika nedavno smo rebalansom proračuna sredstva povećali za 125 posto, tj. na ukupno 7,2 milijuna kuna. Tim bespovratnim sredstvima želimo pomoći našim poduzetnicima koji iz godine u godinu ostvaruju iznimne rezultate u poslovanju i Zagrebačkoj županiji osiguravaju status jedne od gospodarski najrazvijenijih županija u Hrvatskoj“, rekao je Kožić.

Suradnju između gradova, općina i Zagrebačke županije Kožić je ocijenio kao iznimno kvalitetnu. Kao primjer je istaknuo projekt Regionalni vodoopskrbni sustav Zagreb – Istok ukupne vrijednosti preko 700 milijuna kuna koji će osigurati priključak na javni vodoopskrbi sustav za 105.000 stanovnika istočnog dijela Zagrebačke županije. „Kako bismo mogli povući sredstva iz EU fondova za ovaj strateški projekt prva smo i jedina županija u Hrvatskoj koja je sva postojeća trgovačka društva, koja na istočnom dijelu Zagrebačke županije obavljaju usluge javne vodoopskrbe i odvodnje spojili u jedno. Zahvaljujući timskom radu Zagrebačke županije, naša 4 grada i 10 općina, Hrvatskih voda, ali i Vlade RH iz europskih fondova povući će se 500 milijuna kuna, a početak radova očekujemo vrlo skoro“, pojasnio je Kožić.

U ime prisutnih gradonačelnika obratio se gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec koji je istaknuo da ovakav način suradnje između Županije i njenih gradova i općina treba nastaviti i ubuduće te da će dobivena sredstva biti kvalitetno utrošena na zadovoljstvo svih građana. Načelnik Općine Brckovljani Željko Funtek zahvalio je Županiji u ime općina potpisnica ugovora na ovoj financijskoj pomoći koja dolazi u „prave ruke onih koji su prvi u doticaju s građanima i najbolje znaju prepoznati njihove potrebe“.