Proslavljen Dan Samobora

Svečanom sjednicom Gradskoga vijeća proslavljen je Dan Samobora. Gradonačelnik Krešo Beljak, ujedno i saborski zastupnik, rekao je tom prigodom da je ponosan što se Samobor uzima kao primjer dobre prakse, kao grad od kojega drugi uče.

„Dok se cijela naša domovina bori s iseljavanjem, padom broja učenika i odlaskom mladih obitelji, nas u Samoboru muči nedostatak prostora za učenike i djecu u vrtićima, kojih je iz godine u godinu sve više. Pitaju me koja je tajna uspjeha grada Samobora? Uspjeh je u tome što poduzetnicima i obrtnicima pomažemo na način da im ne stvaramo barijere u poslovanju, nego im omogućavamo da svoj posao rade najbolje što znaju. A oni nam to vraćaju iznimno dobrim, sve boljim i boljim punjenjem gradskoga proračuna“, rekao je Beljak. Govorio je i o ulaganjima grada u komunalnu infrastrukturu, istaknuvši, uz ostalo, projekt ugradnje LED rasvjete kojim će se, kroz nekoliko faza, zamijeniti gotovo 8000 rasvjetnih tijela u svim gradskim naseljima.  Rekao je i da su daleko otišle pripreme za gradnju gradskog bazena.

„Mi smo bazene imali, no danas umjesto velikog kompleksa u Šmidhenu nema 'ni kamena na kamenu'. Kao gradonačelnik i saborski zastupnik mogu obećati da neću stati dok se krivci za ono što je napravljeno ponosu samoborskoga turizma 'ne pokažu'“, rekao je Beljak. Okupljenima je poručio da Samobor ne pristaje na prosječnost.

„Svome gradu dugujemo posvećenost koja će čuvati njegovu bogatu povijest, šarm i tradiciju, ali i omogućiti svijetlu budućnost“, rekao je.

Predsjednik Gradskoga vijeća Miran Šoić u uvodnom je obraćanju posebno istaknuo projekt Mali tehnopolis Samobor, za čiju je realizaciju dobiveno 19,4 milijuna kuna europskoga novca.

„Mali tehnopolis će dati dodatni zamah samoborskom poduzetništvu i cjeloživotnom učenju mladih, omogućiti razvoj novih ideja i povećati konkurentnost. On će mladima omogućiti da razvijaju svoje ideje, da se upoznaju s novim tehnologijama i stvore uvjete za svoju sigurnu budućnost, ovdje, u Samoboru“, rekao je Šoić.

Svečanoj sjednici Gradskoga vijeća, uz ostale, prisustvovali su izaslanik predsjednice RH umirovljeni general Mladen Markač, potpredsjednik Hrvatskoga sabora Siniša Hajdaš Dončić, izaslanik predsjednika Vlade RH Davor Ivo Stier, zamjenik župana Hrvoje Frankić i predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije, ujedno i saborski zastupnik, Mihael Zmajlović.

„Primjer ste i uzor kako voditi grad. Podižete ljestvicu. Imate dokazano povjerenje građana i kad bi svi gradovi u RH bili ovako vođeni bili bismo puno bolja država“, rekao je Zmajlović, poručivši Samoborcima, da i dalje mogu računati na podršku Županije.