Suzani Klapšec-Macenić titula najuzornije seoske žene

Suzana Klapšec-Macenić iz Mraclina (Velika Gorica), nositeljica OPG-a na kojemu se uzgaja cvijeće, odnedavno i povrće, najuzornija je seoska žena Zagrebačke županije za 2017. godinu.

Za prvu pratilju izabrana je Gordana Brtan iz Repinca (općina Gradec), a drugu pratilju Katarina Vugrinić Brajković iz Lučelnice (općina Pisarovina). Njih tri predstavljat će Zagrebačku županiju na izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu, 14. listopada u Karlovcu.

Najuzornija se proizvodnjom, ali i aranžiranjem cvijeća bavi dvadesetak godina. „Da bi uspjela, seoska žena mora biti poduzetnica. Mora se 'boriti' s tržištem, s društvom, sa svima... Mora puno ulagati u sebe, u svoje znanje, konstantno se usavršavati. Poslu se mora posvetiti i fizički i psihički, ali isto tako mora naći i vremena za sebe, za zajedništvo sa svojom obitelji“, ispričala je najuzornija. Ponosna je što se u posao uključio i njezin sin Benjamin, dapače proširio ga je uzgojem povrća.

„Na taj smo način upotpunili proizvodnju i u tome vidimo svoju budućnost“, prokomentirala je Suzana Klapšec-Macenić, kojoj je lentu najuzornije predao zamjenik župana Hrvoje Frankić.

„Ovo su žene koje su od ranoga ustajanja do kasnoga lijeganja predane poslu, svojim poslovnim i obiteljskim obvezama. One su iznimno sposobne, jer sve to uspijevaju uskladiti. Treba im čestitati i na društvenom i radu za dobrobit zajednice“, rekao je Frankić, podsjetivši da je izbor najuzornije seoske žene, prije 17 godina, iniciran upravo u Zagrebačkoj županiji.

Proglašenje najuzornije upriličeno je u Svetom Ivanu Zelini, pa je prisutne pozdravio i gradonačelnik Hrvoje Košćec. „Na selu sve počinje i bez sela nam nema opstanka“, poručio je.

Najuzorniju seosku ženu Zagrebačka županija je nagradila s 5000 kuna, prvu pratilju s 4000, a drugu s 3000 kuna.