Dan mobilnosti Zagrebačke županije

Zagrebačka županija vodeća je hrvatska županija po broju e-punionica, a i najviše električnih vozila u državi registrirano je na njezinu prostoru. S ponosom je to rečeno na današnjem obilježavanju „Dana mobilnosti Zagrebačke županije“, upriličenom u Jastrebarskom.

Zamjenica župana Nadica Žužak rekla je da je Jastrebarsko izabrano za obilježavanje ovoga dana jer je to grad koji vrlo uspješno provodi projekte e-mobilnosti. Uz ostalo, vlastitim i sredstvima Fonda za zaštitu okoliša, nabavio je e-bicikle koje koriste turisti i kontakt policajci, kupio je i e-vozila za potrebe komunalne tvrtke, a uključio se i u županijski projekt postavljanja e-punionica i pametnih klupa.

„Vjerujem da slične projekte imaju i drugi gradovi u županiji i da ćemo svi zajedno, našim mjerama, doprinijeti da Zagrebačka županija postane pametna županija. Vjerujem također da će ulaganja u e-mobilnost doprinijeti i razvoju turizma“, rekla je zamjenica Žužak.

O razvoju e-mobilnosti u Zagrebačkoj županiji govorio je pročelnik za fondove EU, regionalnu i međunarodnu suradnju Josip Kraljičković.

Sufinanciranjem Županije, rekao je, zasad je u gradovima i općinama postavljeno 28 e-punionica i isto toliko pametnih klupa. Inače, ukupno su na prostoru Zagrebačke županije postavljene 53 e-punionice, dok ih je u cijeloj RH 211.

„Ova infrastruktura nije sama sebi svrha. Trebamo je umrežiti i dati joj nove sadržaje, kako bi razvijali drugačiji odnos prema okolišu i budućem razvoju. Također, njome potičemo i promjene u turističkoj ponudi i dolazak novih gostiju na naše područje“, rekao je Kraljičković, dodavši da je krajnji cilj „transformirati“ Zagrebačku županiju u pametnu županiju.

„Županiju koja je umrežena u svim svojim dijelovima i koristi suvremenu tehnologiju. Zbog toga je iznimno važan projekt brzoga (širokopojasnog) interneta, na kojemu trenutno radimo“, rekao je Kraljičković.

U ime grada domaćina prisutne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Stipe Bučar, a o projektima e-mobilnosti koje provodi Grad Jastrebarsko govorio je Velimir Kokot, savjetnik za EU projekte.

Prezentaciju „Poticanje projekata energetske učinkovitosti u prometu“ održao je Mario Klobučar iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, nazvavši Zagrebačku županiju „perjanicom elektromobilnosti“.