Održan stručni skup Urbano – ruralne veze u Sv. Martinu na Muri

U organizaciji Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj održan je stručni skup pod nazivom „Urbano –ruralne veze“ na kojem je sudjelovala i ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Zagrebačke županije Željka Kučinić. Skup se održavao 19. i 20. rujna 2017. godine u Svetom Martinu na Muri.

Stručnom skupu prisustvovali su predstavnici svih županijskih zavoda za prostorno uređenje iz Republike Hrvatske, kao i brojni drugi stručnjaci iz područja prostornog planiranja i krajobraznog uređenja te predstavnici područne i lokalne samouprave. Skup je otvorio potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Predrag Štromar.

Tijekom dvodnevnog skupa razgovaralo se o urbano-ruralnim vezama iz perspektive prostornog planiranja s osvrtom na promet, javnu i društvenu infrastrukturu, krajobraze, oblikovanje i uređivanje naselja te gospodarski razvoj s naglaskom na održivi turizam i poljoprivredu.

Prezentaciju pod nazivom „Preobrazba turopoljskog sela pod utjecajem velikih gradova – Zagreba i Velike Gorice“ održala je ravnateljica Kučinić. U svojem radu predstavila je područje sjevernoga Turopolja u kojem se osjetio najsnažniji utjecaj urbanizacije na ruralni prostor sredinom 20. stoljeća. Također, predstavila je i prostorno planska rješenja kojima je Zavod nastojao očuvati identitet prostora i postići skladan odnos između urbanih i ruralnih sadržaja u ovom dijelu Zagrebačke županije.

Prezentaciju i stručni rad ravnateljice Željke Kučinić možete pogledati ovdje.