Europski parlamentarci posjetili Distributivni centar za voće i povrće

U sklopu radne posjete Hrvatskoj, delegacija Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta, predvođena predsjednikom Odbora Cezslawom Siekierskim, posjetila je danas Distributivni centar za voće i povrće u velikogoričkoj Radnoj zoni Rakitovec.

EU parlamentarci su razgovarali s proizvođačima voća te obišli gradilište ULO hladnjače, za čiju je gradnju osigurano 90 posto bespovratnih sredstava - od čega 19,85 milijuna kuna iz Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a 3,5 milijuna kuna iz proračuna RH.

S dosadašnjim poslovanjem Distributivnog centra te planovima nakon skorog otvorenje ULO hladnjače, parlamentarce je upoznao njegov direktor Hrvoje Bunjevac. Spomenuo je uspješnu suradnju s voćarima, ne samo iz Zagrebačke županije, nego i drugih dijelova RH (Međimurja, Slavonije, Dalmacije...), a poseban naglasak dao je projektu „Školska shema“ te plasmanu voća u zagrebačke bolnice (KBC Zagreb: Rebro, Klinika za ženske bolesti i porode u Petrovoj i Klinika za plućne bolesti Jordanovac), koji je počeo proteklih dana.

Parlamentarci u Hrvatskoj borave na poziv kolegice Marijane Petir, a u Distributivnom centru su ih dočekali gradonačelnik Velike Gorice i saborski zastupnik Dražen Barišić i zamjenik župana Hrvoje Frankić.

„Ponosni smo što je EU komisija prepoznala naš projekt i odobrila bespovratna sredstva za gradnju ULO hladnjače. Dugi niz godina poljoprivrednu proizvodnju na našem području narušava uvoz, no nakon što se ULO hladnjača sagradi nadamo se da će poljoprivredni proizvođači povećati svoje kapacitete, a isto tako i da će zapuštene poljoprivredne površine ponovno dobiti svoju svrhu“, rekao je Frankić, dodavši da je najveća vrijednost Distributivnog centra to što se kroz njega na tržište, diljem Hrvatske, mogu plasirati proizvodi „usitnjenih“ poljoprivrednih proizvođača.