Proslavljen Dan općine Križ

Svečanom sjednicom Općinskoga vijeća, koja se obilježava 14. rujna na blagdan Uzvišenja svetog Križa, općina Križ proslavila je svoj dan.

Tom prigodom načelnik Marko Magdić govorio je o realiziranom tijekom proteklih godinu dana, ali i projektima u tijeku. Prije svega, naglasio je izradu projektne dokumentacije te ishođenje građevinske dozvole za gradnju novog dječjeg vrtića, potom postavljanje montažnih tribina u sportskom parku u Križu, ishođenje građevinske dozvole za gradnju odarnice u Rečici Kriškoj, uređenje dječjeg igrališta u Gornjem Prnjarovcu, asfaltiranje ulica u Novoselcu i Križu te ceste kroz naselje Konšćani, uređenje odvodnih kanala...

Načelnik Magdić istaknuo je da su projekti financirani direktno iz općinskoga proračuna, odnosno da su sufinancirani sredstvima Županije, ministarstava, Hrvatskih voda. „Ipak, s obzirom na ograničenu nacionalnu komponentu, Općina se okrenula EU fondovima pripremivši samostalno ili s partnerima sljedeće projekte: gradnju dječjeg vrtića, vrijednog milijun eura, prijavljenog na Mjeru 7.4.1. Programa ruralnog razvoja, projekt 'Izgradnja tržnice na malo s popratnom infrastrukturom' također je prijavljen na Mjeru 7.4.1., a za Mjeru 7.2.2. spreman je projekt rekonstrukcije Selske ulice u Novoselcu, s oborinskom odvodnjom, pješačkom stazom i rasvjetom“, rekao je Magdić. Govorio je i o projektima koji se pripremaju u partnerstvu sa Zagrebačkom županijom – projektu „Newlight“, uvođenju širokopojasnog interneta i gradnji Regionalnoga vodoopskrbnog sustava „Zagreb-istok“.

„I dalje se planiramo kontinuirano javljati na natječaje Županije, ministarstava i svih institucija koje mogu prepoznati naša nastojanja u misiji, ne samo ostanka ljudi u našoj općini, nego i stvaranja boljih uvjeta za život i zadovoljavanju egzistencijalnih potreba“, rekao je Magdić. Pozitivnim investicijskim primjerom istaknuo je ulaganje tvrtke „Bioplanta“ u naselju Šušnjari, preko 3,5 milijuna kuna, u proizvodnju ljekovitog bilja.

U ime Županije svečanosti je prisustvovala zamjenica župana Nadica Žužak. Uz ostalo, govorila je o zajedničkim projektima Županije i Općine Križ, istaknuvši pritom asfaltiranje cesta i sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za budući dječji vrtić.

„Unazad deset godina Županija je u obnovu cesta na području Križa uložila preko 3,5 milijuna kuna, a ove godine, do 30. lipnja, dodatnih 1,7 milijuna. U Županiji ćete uvijek imati partnera za vaše projekte“, rekla je zamjenica Žužak. Govorila je i o dva velika županijska projekta, vodoopskrbi njezina istočnog dijela, koji je pred realizacijom, te projektu širokopojasnog interneta koji će, kako je naglasila, cijelom području Županije donijeti brojne benefite.

Dan općine Križ prisutnima je čestitao i saborski zastupnik Mato Čičak.