Obilježena 138. godišnjica rođenja Vladka Mačeka

Svečanom sjednicom Gradskoga vijeća, u Jastrebarskom je obilježena 138. godišnjica rođenja Vladka Mačeka, jednog od najvećih hrvatskih političara 20. stoljeća. Po rođenju Jaskanac, Maček je bio političar „ispred svoga vremena“, koji se zalagao za socijalnu pravdu, pravo i pravicu maloga čovjeka.

Filip Tončić, potpredsjednik Gradskoga vijeća Jastrebarskoga, rekao je da posebno treba naglasiti Mačekov utjecaj na formiranje političke misli u Hrvatskoj i njegovo protivljenje svim totalitarizmima ondašnjega vremena.

„Njegovo političko djelovanje posebno je bilo usmjereno na rješavanje hrvatskoga pitanja. Treba istaknuti njegove zasluge u stvaranju Banovine Hrvatske. Maček je zaslužan za obnovu hrvatske državnosti i činjenicu da se nakon srednjega vijeka većina hrvatskoga naroda našla u jednoj teritorijalnoj jedinici, koja je bila stepenica prema uspostavi današnje hrvatske države“, rekao je Tončić. Za gradonačelnika Jastrebarskoga Zvonimira Novosela, Mačekova rečenica o krivo zakopčanom lajbeku, kojega treba otkopčati i ponovno zakopčati, i danas je aktualna.

„Živimo u vrijeme kada je u Hrvatskoj previše krivo zakopčanih lajbeka. No, pitanje je jesu li oni koji ih nose toga svjesni i imaju li hrabrosti i snage učiniti ono što je Maček rekao da bi trebalo“, rekao je Novosel. Govoreći o Mačeku istaknuo je da je on bio čovjek dijaloga i pomirbe, koji je neupitno ostavio pečat u hrvatskoj povijesti. „Mačekov rad, djelo, politiku i promišljanja povjesničari će još dugo izučavati, tražiti dubine i smisao onoga što je on tada činio“, rekao je Novosel.

U ime Županije, svečanoj sjednici prisustvovala je zamjenica župana Nadica Žužak. Rekla je da je Maček bio političar koji je „u dušu“ razumio svoj narod, njegove probleme i potrebe, želje i nadanja.

„Stoga je jasno da i danas, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju, ljudi cijene njegovo djelo. Neupitan je Mačekov utjecaj na političke prilike u prvoj polovici 20. stoljeća, kao i njegova borba protiv svih oblika totalitarizama. Uspjelo mu je nešto što nikada prije i nikada poslije nije uspjelo niti jednom političaru na ovim prostorima - na izborima 1938. osvojiti čak 98 posto svih hrvatskih glasova“, rekla je zamjenica župana.

Svečanoj sjednici nazočio je i saborski zastupnik i predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

Nakon svečane sjednice, ispred Mačekova spomen poprsja, koja je postavljena pored mjesta njegove rodne kuće, zapaljeni su lampaši, a potom je u župnoj crkvi. sv. Nikole služena misa zadušnica.