Proslavljen Dan Zagrebačke županije

Svečana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije povodom obilježavanja Dana županije održana je u hotelu International u Zagrebu u prisutnosti više od 300 uzvanika.

Sjednici su prisustvovali predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Sabora RH Dražen Barišić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević te mnogi drugi uzvanici i prijatelji Zagrebačke županije.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković Zagrebačku je županiju nazvao jednim od generatora hrvatskog gospodarstva i hrvatskog razvoja te obećao nastavak susreta cijele Vlade, svih župana i predstavnika gradova i općina svakih 6 mjeseci u različitim dijelovima Hrvatske. „Vlada će sa svoje strane, a osobito nakon što smo prije nekoliko tjedana usvojili i Strategiju regionalnog razvoja RH, nastaviti u duhu partnerstva otvorene suradnje i sinergije kontinuirano raditi na suradnji sa županijama, gradovima i općinama. Tom metodologijom popunjavamo jednu prazninu koju smo uočili proteklih godina, a to je nedovoljna interakcija između središnje razine vlasti i aktivnosti koje rade županije“, rekao je Plenković.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić naglasio je kako je Zagrebačka županija i nadalje jedna od gospodarski najstabilnijih županija u Republici Hrvatskoj. „Prema porastu prihoda naših poduzetnika od 10 posto u 2016. godini svrstani smo na drugo mjesto, odmah iza Grada Zagreba. Također, uspoređujući ostvareni neto financijski rezultat poduzetnika tj. razliku između ostvarene dobiti i gubitka svih poduzetnika i dalje smo druga županija iza Zagreba“, rekao je Kožić dodavši da je krajem lipnja ove godine zabilježeno daljnje smanjenje broja nezaposlenih osoba za oko 24% u odnosu na početak godine što je i nadalje brži postotni pad broja nezaposlenih u odnosu na Republiku Hrvatsku. „Trenutno imamo 8.376 nezaposlenih što je najmanji broj od funkcioniranja Zagrebačke županije u demokratskoj Hrvatskoj“, naglasio je Kožić.

„Na našem području trenutno su u realizaciji investicije vrijedne preko milijardu kuna od kojih neke financiramo sami, neke novcima iz europskih fondova, a ostale uz pomoć države, gradova i općina“, naglasio je Kožić te podsjetio i na neke od najznačajnijih županijskih projekata poput 700 milijuna kuna vrijednog projekta Regionalnog vodoopskrbnog sustava, 43 milijuna kuna vrijednih radova na dogradnji Specijalne bolnice Naftalan i 27 milijuna kuna vrijedne ULO hladnjače, kao i 55 milijuna kuna koji se ove godine ulažu u gradnju škola i školskih objekata. Također, u pripremi je 700 milijuna kuna vrijedan projekt razvoja infrastrukture širokopojasnom pristupu internetu i još mnoge druge investicije.

U svom obraćanju župan je podsjetio da su uložena i dodatna kreditna sredstva u iznosu od 50 milijuna kuna za poboljšanje stanja na cestovnoj infrastrukturi, a dotaknuo se i vrlo aktualne teme ­– nedavno predstavljene fiskalne decentralizacije i novog modela preraspodjele prihoda od poreza na dohodak. „Raduje me što će manje razvijene županije ovakvim modelom profitirati jer ravnomjeran razvoj cijele države je od iznimnog značaja. Međutim, ne bi bilo dobro niti da gube županije koje su se do sada pokazale kao nosioci gospodarskog razvoja. S obzirom da predloženi model još nije konačan, nadam se da će resorno Ministarstvo prihvatiti zajednički stav Hrvatske zajednice županija da županije dobiju 20%, umjesto predloženih 17% prihoda od poreza na dohodak ili da će naći neko drugo rješenje kako i 4 županije, među kojima je i Zagrebačka, ne bi izgubile sredstva što je prema trenutnom prijedlogu slučaj“, naglasio je Kožić.

Predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Mihael Zmajlović istaknuo je da je Zagrebačka županija jedna od tri županije u Republici Hrvatskoj koja više uplaćuje u državni proračun nego što iz njega uzima te da je „županija koja najviše izdvaja proračunskog novca za izgradnju školskih i športskih objekata“. Također, istaknuo je da je „vrijeme da se okrenemo budućnosti i da svi zajedno radimo na poboljšanju kvalitete života naših građana“.

U ime prisutnih župana okupljenima se obratio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji se osvrnuo na zajedničke EU projekte Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije – integrirani prijevoz zagrebačkog područja, projekt Newlight te projekt međugranične suradnje Ride&bike. „Samo sa zajedničkim projektima koji su veći i širi od samih granica županija možemo zajednički povući veća sredstva iz EU fondova“, rekao je Kolar.

Na svečanoj sjednici dodijeljena su javna priznanja Zagrebačke županije. Povelja Zagrebačke županije dodijeljena je Kući susreta Tabor, Centru za mladež Zaprešić, predsjedniku Rukometnog saveza Zagrebačke županije Miroslavu Iviću, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Novaki, Obrtu za usluge, proizvodnju i trgovinu Glogoški i Udruzi „Plemićka mladež“. Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu dodijeljena je Maraton klubu „Velika Gorica“, Kulturno umjetničkom društvu „Pušća“, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Šenkovec te Sanji Lugarić, nastavnici biologije u Srednjoj školi Vrbovec.

Inače, Zagrebačka županija je administrativna cjelina koja je službeno pod tim nazivom, Comitatus Zagrabiensis, utemeljena 17. srpnja 1759. kad joj je carica i kraljica Marija Terezija podarila grb i pečatnjak. Taj grb je i danas u uporabi, a spomenuti datum slavi se kao Dan Zagrebačke županije.