Projekt „Školska shema“ i u školama Zagrebačke županije

Zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić održao je sastanak s ravnateljima osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Zagrebačka županija kao i s ravnateljima osnovnih škola kojima su osnivači gradovi, u cilju upoznavanja s projektom „Školska shema“ koji je pokrenulo Ministarstvo poljoprivrede.

Naime, radi se o projektu kojim se želi povećati konzumacija svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane kod školske djece. Svaka škola koja želi sudjelovati u „Školskoj shemi“ odabrat će lokalnog dobavljača koji će isporučivati voće i povrće te mlijeko, jogurt, vrhnje i sl. Voće i povrće isporučivat će se i raspodjeljivati najmanje jednom tjedno, a mlijeko i mliječni proizvodi jednom tjedno najmanje 12 tjedana u nastavne dane u skladu sa školskim kalendarom tijekom cijele školske godine.

„Sastanak je sazvan kako bismo ravnatelje škola upoznali s odlukom Zagrebačke županije da osigura sredstva u proračunu za škole kojima je osnivač Zagrebačka županija, a koja su potrebna za međufinanciranje projekta 'Školska shema' u periodu od 6 mjeseci koliko je potrebno da se povuku sredstva iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi koja je jedan od partnera u projektu“, rekao je Frankić te dodao da je vrijednost ovog projekta vidljiva kroz nekoliko aspekata.

„Učenicima se osigurava još jedan obrok kvalitetnog voća ili mliječnih proizvoda na koji način se direktno poboljšava kvaliteta prehrane u školama. Kroz provođenje ovog projekta pomaže se rad i proizvodnja lokalnih proizvođača i osigurava tržište za proizvode koji su proizvedeni u neposrednoj blizini školskih ustanova“, naglasio je Frankić.

Sastanku su nazočili i predstavnici upravnih odjela Zagrebačke županije te predstavnici Distributivnog centra Zagrebačke županije.