Vožnja Kupom u žitnoj lađi „Zora“

Nakon Siska, gdje je imala porinuće u Kupu, žitna lađa „Zora“ doplovila je do Karlovca, do naselja Brođani.

Sagrađena od 40 kubika hrastovine, replika je lađe koje su nekada plovile Kupom. Dugačka je 25,5 metara, široka četiri i ima 50 sjedećih mjesta. Rezultat je projekta „Žitni put, Kupa-Sava“, sufinanciranog EU sredstvima kroz Program prekogranične suradnje IPA RH-BiH. Nositelj projekta bila je Općina Pokupsko, a inicijativa je potekla od Društva za promicanje kulture življenja „Zvono uz Kupu“ iz Zamršja (Karlovačka županija).

„'Zora' je replika jedne od tri tipa lađe kakve su u 18. stoljeću plovile Kupom i Savom i prevozile robu. Pokrenuli smo ovaj projekt želeći oživjeti Pokuplje, stvoriti nešto što će nas uvrstiti na turističku kartu Hrvatske“, rekla je Jasmina Cvetković, iz Društva „Zvono uz Kupu“.

Gradnju lađe sufinancirali su Zagrebačka, Karlovačka i Sisačko-moslavačka županija te grad Karlovac, s namjerom oživljavanja ruralnoga turizma. Na promotivnoj vožnji bila je i zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak.

„Prekrasna vožnja prekrasnom lađom. Ona je primjer na koji način mladi mogu pomoći razvoju svoga kraja“, rekla je zamjenica Žužak.