Zagrebačkoj županiji dodijeljeno 350.000 kuna za razvoj cikloturizma

Zagrebačkoj županiji dodijeljeno je 350.000 kuna temeljem Programa Ministarstva turizma za razvoj cikloturizma na kontinentu u 2017. godini. Program ukupne vrijednosti 5 milijuna kuna bio je namijenjen za 14 kontinentalnih županija, a njegov cilj je jačanje biciklističkog turizma na kontinentu kroz trasiranje, uređenje i označavanje biciklističkih ruta.

Prilikom potpisivanja ugovora s predstavnicima županija, ministar turizma Gari Capelli istaknuo je važnost razvoja cikloturizma za našu zemlju. „Nedavno se vozio 'Tour of Croatia' kroz cijelu Hrvatsku. Našu zemlju tada je vidjelo 177 zemalja na 6 kontinenata. O važnosti i promociji time sam vam sve rekao. Cikloturizam je jedan od prvih 10 bitnih projekata Strategije razvoja turizma do 2020. godine“, rekao je ministar te dodao da prema podacima Svjetske turističke organizacije (UNWRO) oko 60 milijuna turista koriste cikloturizam. „Cikloturisti su inače turisti koji troše 30 posto više nego svi drugi turisti i borave u hotelima visoke kategorije“, istaknuo je ministar.

Ugovor o dodjeli bespovratnih potpora za razvoj cikloturizma na kontinentu u ime Zagrebačke županije potpisao je zamjenik župana Rudolf Vujević, dok je više o planu trošenja dobivenih sredstava govorila direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić.

Naime, uključivši se u ovaj Program Turistička zajednica Zagrebačke županije obvezala se izraditi Operativni plan koji će pokazati postojeće stanje biciklističkih staza. Za njegovu izradu odobrena su sredstva u iznosu od 69.750 kuna, dok je ostatak iznosa predviđen za razvoj biciklističkog turizma kroz trasiranje cikloturističkih ruta, uređivanje i označavanje ruta, izradu karata, web stranice na razini županije te kroz izradu mobilne aplikacije.

Inače, Zagrebačka županija kontinuirano ulaže u razvoj cikloturizma na svojem području. U suradnji s Turističkom zajednicom Zagrebačke županije postavljene su servisne stanice za bicikle u svih 9 gradova županije te u općinama Krašić, Pisarovina i Brdovec. Također, Županija je uključena u 123 milijuna kuna vrijedan projekt Greenway, prvi biciklistički autoput u Hrvatskoj uz rijeku Savu ukupne duljine 121,6 kilometara, a od prošle godine kroz Zagrebačku županiju moguće je proći i virtualno uz pomoć Digitalnog interaktivnog prikaza Zagrebačke županije. Početkom svibnja Turistička zajednica Zagrebačke županije predstavila je i mobilnu biciklističku aplikaciju „ZG bike“ i projekt mreže aplikacija „Vision One“ kojima će dodatno obogatiti turističku, gastronomsku i kulturnu ponudu Zagrebačke županije.