Predstavljene mobilne aplikacije „ZG bike“ i „Vision One“

Turistička zajednica Zagrebačke županije danas je predstavila mobilnu biciklističku aplikaciju „ZG bike“ i projekt mreže aplikacija „Vision One“ kojima će dodatno obogatiti turističku, gastronomsku i kulturnu ponudu Zagrebačke županije.

Župan Stjepan Kožić istaknuo je kako je uz primorski, bitno razvijati i kontinentalni turizam jer on ima sve preduvjete da „živi“ 365 dana u godini. „Ove obje aplikacije pridonijet će da turistički rezultati Zagrebačke županije budu još bolji i posve sam siguran da će inovativnost i napredne mogućnosti koje one nude naići na oduševljenje mnogih korisnika koji će se ubuduće lakše snalaziti u raskošnoj ponudi Zagrebačke županije“, rekao je župan Kožić. Dodao je kako Zagrebačka županija kada je u pitanju turizam ima veliki potencijal za razvoj zdravstvenog turizma. Naime, u Ivanić-Gradu se nalazi Specijalna bolnica Naftalan, jedinstvena bolnica u Europi poznata po ljekovitim tretmanima naftalanom, derivatom nafte, čije se nalazište nalazi još jedino u Azerbajdžanu. „U tijeku je dogradnja i obnova bolnice ukupne vrijednosti 43 milijuna kuna i već početkom 2019. godine bolnica će dočekati goste u novom ruhu, obogaćena dodatnim sadržajima“, istaknuo je župan Kožić.

Turistička zajednica Zagrebačke županije iznimnu pažnju posvećuje razvoju cikloturizma na području Zagrebačke županije i do sada je izdala 13 karata biciklističkih staza u ukupnoj dužini od 1.317 kilometara.

„Cikloturizam je jedna od najperspektivnijih grana turizma i predviđa se da će u narednim godinama bilježiti rast od 10%. U Europi ima oko 60 milijuna aktivnih biciklista i taj potencijal moramo iskoristiti. Pritom će važnu uloga imati turističke zajednice naših gradova jer je na njima da organiziraju događaje na temu cikloturizma i pojačaju turističku ponudu na svojem području“, istaknula je Ružica Rašperić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Aplikaciju „ZG bike“ možete skinuti putem Google playa ovdje ili App Storea ovdje.

U sklopu biciklističke aplikacije Zagrebačke županije „ZG bike“ nalaze se tri cikloturističke rute i to Savska ruta, Ruta slapova i Zagrebačka ruta. Sve one detaljno su opisane na aplikaciji, zajedno su dugačke 176,44 kilometara. Uz svaku biciklističku rutu na aplikaciji, korisnici mogu vidjeti i ponudu smještaja, restorana te atrakcija koje se nalaze na tom području. Aplikaciju je predstavio autor ruta Dražen Breitenfeld.

„Biciklisti žele biti sigurni na ruti, imati sve informacije o popratnim sadržajima uz rutu i uživati u vožnji bez straha da će se izgubiti. Uz pomoć ove aplikacije oni mogu kreirati svoju vlastitu rutu i pritom nesmetano istražiti njene ljepote“, istaknuo je Breitenfeld.

Zagrebačka županija među prvima se uključila projektu stvaranja mobilne aplikacije „Vision One“. Riječ je o aplikaciji koja, u suradnji s gradovima i turističkim zajednicama, umrežava sve dionike u turizmu kontinentalne Hrvatske te promovira njihove proizvode i usluge. Korisnik putem aplikacije može pronaći raznoliku ponudu određenog područja i povezati se sa željenim subjektima. Aplikacija sadrži vijesti, manifestacije, smještaj, gastro i turističku ponudu, znamenitosti, suvenirnice, brošure, galeriju, kontakte, društvene mreže i poveznice na određeni proizvod ili uslugu, a do sada aplikaciji je pristupilo 8 županija. Aplikaciju je prezentirao Danijel Botić iz tvrtke Vision team.

Naime, Zagrebačka županija kontinuirano ulaže u razvoj cikloturizma na svojem području. U suradnji s Turističkom zajednicom Zagrebačke županije postavljene su servisne stanice za bicikle u svih 9 gradova županije te u općinama Krašić, Pisarovina i Brdovec. Također, Županija je uključena u 123 milijuna kuna vrijedan projekt Greenway, prvi biciklistički autoput u Hrvatskoj uz rijeku Savu ukupne duljine 121,6 kilometara, a od prošle godine kroz Zagrebačku županiju moguće je proći i virtualno uz pomoć Digitalnog interaktivnog prikaza Zagrebačke županije.