U svim gradovima županije postavljen automatski električni defibrilator

U svih devet gradova županije, na mjestima gdje se okuplja najveći broj građana, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije postavio je automatski električni defibrilator (AED), uređaj koji u slučaju zatajenja srca  može spasiti život.

Stavljanjem u funkciju ovoga uređaja, odnosno pokaznom vježbom kako ga koristiti, koja je također održana u svim gradovima, obilježen je Nacionali dan hitne medicinske službe - 30. travnja.

„Korištenje uređaja je vrlo jednostavno. AED ne može prouzrokovati nikakvu štetu, dapače može pomoći pacijentu. U trenutku njegove aktivacije, odnosno vađenja iz kućišta, javlja se naša prijavno-dojavna jedinica, koja odmah na mjesto događaja šalje ekipu hitne medicinske pomoći. U slučaju zatajenja srca važna je svaka sekunda. Ako se korištenjem ovoga uređaja čovjeku uspije vratiti srčani i ritam disanja, on je spašen“, na prezentaciji rada s uređajem, upriličene u Svetom Ivanu Zelini, ispričao je Davorin Gajnik, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije. Naglasio je da sada predstoji edukacija stanovništva kako upotrijebiti ovaj uređaj.

Nabavu AED uređaja, vrijednih preko 200.000 kuna, većim dijelom, iz decentraliziranih sredstava, financirala je Zagrebačka županija, a ostatak je osigurao Zavod za hitnu medicinu.

„Godišnje u Hrvatskoj od iznenadnog zastoja srca umire oko 9000 ljudi. Korištenjem defibrilatora, posebno edukacijom stanovništva, taj broj se može smanjiti“, rekao je župan, dodavši da Županija maksimalno skrbi o kvaliteti zdravlja stanovništva, o čemu govori i podatak o osiguranih 51,3 milijuna kuna za potrebe zdravstva u proračunu za 2017. godinu. Samo za nadstandard Zavoda za hitnu medicinu predviđeno je 6 milijuna kuna.

Štefica Kamenarić-Filipović, liječnica obiteljske medicine u ispostavi Doma zdravlja u Svetom Ivanu Zelini komentirala je da su u mnogim europskim zemljama defibrilatori postavljeni i u trgovačkim centrima i na autobusnim kolodvorima.

„Najbolje bi bilo da ga nikad ne upotrijebimo, no dobro je da je na dohvat ruke tamo gdje ima puno ljudi“, rekla je Kamenarić-Flipović.