5 milijuna kuna za razvoj cikloturizma na kontinentu

Ministarstvo turizma predstavilo je novi Program razvoja cikloturizma na kontinentu u 2017. godini. Na predstavljanju programa prisustvovali su direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Ružica Rašperić i direktor Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije, Zlatko Herček.

Program razvoja cikloturizma na kontinentu odnosi se isključivo na 14 kontinentalnih županija, među kojima je i Zagrebačka županija. Ovim Javnim pozivom želi se potaknuti razvoj biciklističkog turizma kroz trasiranje cikloturističkih ruta, uređenje i označavanje ruta, kroz izradu karata, web stranice na razini županije te kroz izradu mobilne aplikacije.

Za spomenuti Program Ministarstvo je osiguralo 5 milijuna kuna. Minimalni iznos sredstava koji je moguće ostvariti po projektu je 40.000,00 kuna, a maksimalni 500.000,00 kuna, odnosno u prosjeku 350.000,00 kuna ukoliko se svih 14 županija javi na otvoreni Javni poziv. Ministarstvo sufinancira 90 posto opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe pojedinačnog projekta.

Direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije potvrdila je kako će Zagrebačka županija pristupiti Programu.

„Planiramo izraditi Operativni plan koji bi pokazao postojeće stanje na terenu, to jest stanje naših biciklističkih staza. Naime, neke od biciklističkih staza su neoznačene i u lošem stanju. Postoji i jedna zanimljivost koju nam je Ministarstvo turizma odredilo kao uvjet ako pristupamo ovom programu, a to je da samo obavezni raditi i daljnje korake nakon Operativnog plana. Prijavom na program obvezujemo se stalno raditi na uređenju i održavanju staza te na njihovom unaprjeđenju“, istaknula je Ružica Rašperić.

Naime, Turistička zajednica Zagrebačke županije do sada je izdala 13 karata biciklističkih staza u ukupnoj dužini od 1.317 kilometara. Također, napravljena je i biciklistička aplikacija „Zagrebačka županija bike“ u koju je uključena cikloturistička Savska ruta, Ruta slapova i Zagrebačka ruta.

U razvoju cikloturizma sudjeluje je i Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije koja je izradila četiri biciklističke rute. U izradi biciklističkih staza sudjeluju i Turističke zajednice gradova s područja županije.

Cikloturizam u Zagrebačkoj županiji vrlo je popularan, a velika ponuda biciklističkih staza privlači domaće rekreativne bicikliste svih dobnih skupina, a i one iz susjednih zemalja. Kroz vožnju biciklisti se upoznaju s lokalnim stanovništvom, kulturnom baštinom i gastronomijom te uživaju u prirodnim bogatstvima Zelenog zagrebačkog prstena. Stalnim unaprjeđivanjem turističke ponude i proizvoda želi se privući što više turista u Županiju tokom cijele godine.